Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Bagdadi villanegyedet foglaltak el az amerikaiak
2003. április 9., szerda, 8:59|Utolsó módosítás: 2003. április 9., szerda, 9:45

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szórványos lövöldözések voltak csak szerda hajnalban Bagdadban. Komolyabb összecsapásokat mindössze a főváros déli részéből jelentettek. Szerda reggel azonban kiújultak az összecsapások. Több ezer amerikai tengerészgyalogos a város északkeleti kerületében, Szaddámvárosban. A katonák egy villanegyedbe hatoltak be. A jelentések szerint csak szórványos ellenállásba ütköztek.Ajánlat


Irak-oldal
Térkép Bagdadról
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

Bagdad nagy részén viszonylagos nyugalomban telt az éjszaka. A Reuters brit hírügynökség szerint a március 20-án kezdődött háború egyik legnyugodtabb éjszakája volt Bagdadban, s az iraki főváros felett szemtanúk szerint csak reggel jelentek meg ismét az amerikai harci gépek.

Az irakiak a Tigris folyó keleti partjáról lőtték gránátvetőkkel a túlparton lévő amerikai páncélosokat. Lövöldözés hallatszott a külföldi újságíróknak otthont adó Palesztina szálloda körzetéből is. Az AFP francia hírügynökség heves összetűzésekről számolt be a főváros déli kerületeiből is, ahol a tűzpárbajba a tüzérség is bekapcsolódott. A lövöldözés öt óra körül kezdődött, s a déli városrészből nagyobb robbanásokat is lehetett hallani.

Szerda reggel újabb hadműveletet indítottak az amerikai csapatok. Több ezer amerikai tengerészgyalogos hatolt be a Bagdad északkeleti részén fekvő Szaddámvárosban. A Reuters amerikai egységekkel tartó tudósítója szerint a tengerészgyalogosok igen kis ellenállásba ütköztek. Beszámolója szerint a helyi lakosság meleg fogadtatásban részesítette a katonákat, miután megtisztították a közeli villanegyedet.

Bagdad Szaddámváros nevű városrészében 2-3 millióan élnek, főleg a síita muzulmán közösség tagjai. A tengerészgyalogosok tüzérségi állásokat építettek ki, hogy előkészítsék a megmaradt iraki ellenállási gócok megsemmisítését. Egy ipari komplexumban az amerikaiak 500 gránátvető töltetet találtak.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára