Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Percekig célzott az amerikai tank az operatőrre
2003. április 9., szerda, 14:16|Utolsó módosítás: 2003. április 9., szerda, 14:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Spanyol újságírók állítják, az amerikaiak nem értesítették őket arról, hogy a bagdadi Palestine szálloda katonai célpont, és ezért támadás érheti. Washington ennek épp az ellenkezőjét állítja, mondván, figyelmeztették az újságírókat. A szállodát kedden érte támadás, több újságíró megsérült, egy spanyol operatőr pedig meghalt. Kollégái szerint az operatőrre két percen keresztül célzott az amerikai tank, mielőtt lelőtte.Ajánlat


Irak-oldal
Bagdad-térkép
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben

A bagdadi Palestine szállodát kedden érte támadás, amelynek során több külföldi újságíró megsérült, egy spanyol operatőr pedig meghalt. A spanyol lapok szerdán azt írták, hogy a szállodát azután érte a támadás, hogy az épületet a Pentagon katonai célponttá nyilvánította, és erről értesítették az ott-tartózkodó tudósítókat.

Az amerikai magyarázat szerint, amelyet Washington Federico Trillo spanyol védelmi miniszter kérésére adott, a Palestine szállodát azért nyilvánították katonai célponttá, mivel azt irakiak gyülekezésre használták. A szállodából a támadás pillanatában is lövések dördültek el az amerikaiak szerint. (Az épületben egyébként kizárólag külföldi tudósítók tartózkodtak, akiknek az iraki tájékoztatási minisztérium jelölte ki ezt a helyet.)

A helyszínen tartózkodó újságírók ugyanakkor azt mondták: őket senki nem értesítette arról, hogy "katonai célpontban" tartózkodnak. Állításuk szerint a támadás pillanatában egyetlen iraki sem harcolt vagy lőtt a szállodában vagy annak környékén. A támadást végrehajtó amerikai harckocsik két percen át céloztak José Couso sanyol operatőrre, a Telecinco adó munkatársára - tették hozzá. Trillo súlyos hibának nevezte az akciót, és azt tanácsolta az Irakban lévő spanyol tudósítóknak, hogy hagyják el a helyszínt és térjenek haza.

A Couso halálát bejelentő sajtókonferencián a Telecinco nevében nyilatkozó Juan Pedro Valentín így fogalmazott: "Semmit nem tudtunk arról, hogy a szálloda katonai célpontnak minősült. A szállodán belül semmiféle provokáció nem történt:  Nem tudom, össze lehet-e téveszteni a kamerát a géppuskával." A Telecinco vezetősége úgy döntött, hogy hazarendeli Bagdadból tudósítóját, Jon Sistiagát, aki Cousóval dolgozott együtt. Az állami televízió- és rádióadók hasonlóan döntöttek.

A Couso haláláról beszámoló El País című lap így fogalmazott: "Az a nyomás, amelyet Washington gyakorol több európai kormányra annak érdekében, hogy hívják vissza a tudósítóikat Bagdadból, csak arra jó, hogy megerősítse a gyanút: a keddi lövés nem tévedés volt, hanem figyelmeztetés. Ahogy Joannisz Diakogiannisz, a Ta Nea görög lap tudósítója fogalmazott: az iraki háború utolsó fejezetét újságírók vérével írják."

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára