Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Feladták Moszult az irakiak
2003. április 11., péntek, 8:25|Utolsó módosítás: 2003. április 11., péntek, 10:35

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Miután az iraki hadsereg 5. hadtestének parancsnoka és a moszuli főkormányzó megadási szándékát jelezte az amerikai erőknek, azok a kurd pesmerge harcosokkal együtt beléptek a város területére - jelentette be Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter. Kurd források szerint az iraki hadsereg és a Szaddám-hű tisztviselők elhagyták a várost.


1/2. oldal >>


Forrás: EPA


Kurd harcosok

Kurd források szerint az iraki haderők és a Szaddám Huszein elnökhöz hű tisztségviselők elhagyták az északi Moszul városát. Egy névtelenségbe burkolózó kurd parancsnok a Reutersnek úgy nyilatkozott pénteken, hogy Moszulból "eltávozott Szaddám Huszein minden híve". Közben helyreállítottak egy fontos hidat az Erbílből Moszulba vezető úton, amelyet a visszavonuló iraki hadsereg robbantott fel néhány nappal ezelőtt.

A Reuters szerint Irak harmadik legnagyobb városában nyugalom uralkodik, annak ellenére, hogy sokan az utcára vonultak ünnepelni. Az egyes ellenőrzési pontoknál kurd pesmerge harcosok állnak. Amerikaiak nem mutatkoznak, annak ellenére, hogy a kurdok szerint ők is bent vannak Moszulban.

Közben a Kurdisztáni Demokratikus Párt (KDP) egyik vezetője arról számolt be az AFP-nek, hogy tárgyalások folynak a Moszulban harcoló iraki egységek parancsnokai és az amerikaiak között a harc nélküli, hivatalos kapitulációról. A közvetítésre még csütörtökön a KDP vezetőjét, Maszud Barzanit kérték fel.

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter még csütörtök este azt közölte, hogy kisebb számú amerikai katona és kurd harcos vonult be Moszulba, Irak harmadik legnagyobb városába, ahol a "lakosság üdvözölte őket".

Az iraki hadsereg 5. hadtestének parancsnoka és a moszuli főkormányzó megadási szándékukat jelezték, az amerikai szárazföldi erők 173. légi szállítású dandárjának katonái és kurd pesmergék ezután léptek a város területére.

Rumsfeld a sajtónak nyilatkozva közölte, hogy az amerikai erők röpcédulákkal buzdították megadásra az iraki katonákat. A miniszter szerint az amerikai erők egyeztetnek a török kormánnyal is. Ankarában előzőleg már aggodalmat váltott ki, hogy kurd pesmergék vonultak be Kirkukba. Colin Powell amerikai külügyminiszter személyesen ígérte meg török kollégájának, Abdullah Gülnek, hogy Kirkukot az amerikai erők fogják ellenőrizni.


Ajánlat


Irak-oldal
Friss hírek az iraki válságról SMS-ben
Bagdad-térkép

Szemtanúk arról számoltak be, hogy Abrams harckocsik tartanak Moszul felé. Az Abramsokat légi úton juttatták el Észak-Irakba. Az iraki 5. hadtest három gyalogsági és egy gépesített hadosztályból áll, összlétszáma a háború kezdetén 30 ezer katona volt. Nem tudni, hogy a légicsapások és a dezertálások milyen mértékben ritkították meg soraikat. A szövetséges légierő a legutóbbi 24 órában 550 bevetésben támadott moszuli célpontokat.

A kurd harcosok parancsot kaptak a csütörtökön elfoglalt Kirkuk városának elhagyására - erősítette meg a csütörtök esti hírt az AFP-nek Mam Rosztam, a Kurdisztáni Hazafias Szövetség (PUK) egyik katonai parancsnoka. Rosztam szerint egységeik bevárják az amerikaiakat, és ezután távoznak. Jelenleg mintegy 10 ezer kurd pesmerge harcos tartózkodik a kurd történelmi városban. Közülük néhányan a tervek szerint a városban maradnak, hogy segítsenek az amerikaiaknak a település biztosításában.

Az amerikai 4. gépesített hadosztály első egységei az elkövetkező napokban Kuvaitból Irakba érkeznek, egyelőre nem ismeretes, hogy Bagdadban kapnak-e feladatot a biztonság megszilárdításában, vagy Észak-Irakba vezénylik őket.


1/2 következő oldal >>

1. Feladták Moszult az irakiak

2. Eddig 105 amerikai halottja van a harcoknak


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára