Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Már Szaddám szülővárosát bombázzák
2003. április 11., péntek, 17:22|Utolsó módosítás: 2003. április 11., péntek, 17:30

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az Irakban harcoló amerikai csapatok Tikrítet, Szaddám Huszein szülővárosát vették célba pénteken. A környéken még napokig komolyabb ellenállásra számítanak. Eközben egy iraki ezredes önként átadta a szövetséges erőknek egy határállomás épületének kulcsát a szíriai határon. Emellett egy határátkelőt az iraki-jordán határon is az amerikaiak ellenőriznek.


Az amerikai CNN és a brit Sky News hírtévék egyaránt azt jelentették, hogy Tikrít városát és környékét bombázzák a szövetséges erők. Szakértők szerint Tikrítben, Szaddám Huszein szülőhelyén várható még az utolsó nagyobb ellenállás a szövetséges erőkel szemben. A CNN szerint a Tikríttől keletre emelkedő dombokon ugyanis mudzsahedek - muzulmán harcosok - barikádozták el magukat, és bizonytalanná tették a környéket. Tikrít 175 kilométerre fekszik Bagdadtól és mintegy 100 ezer lakosa van. Szaddám Huszein nagyrészt innen toborozta rendszerének vezetőit.


Ajánlat


Irak-oldal

Miközben az amerikai repülőgépek Szaddám szülővárosát támadták, egy iraki ezredes önként átadta a szövetséges erőknek egy határállomás épületének kulcsát a szíriai határon - közölte pénteken Vincent Brooks tábornok, az amerikai középső parancsnokság szóvivője. A szövetséges így két, Szíriába vezető autóút határállomásai felett rendelkeznek. Irak Szíriával közös északnyugati határszakaszára a koalíciós erők azért fordítanak megkülönböztetett figyelmet, mert "egyre több olyan jelzés érkezik, hogy a bagdadi hatalomhoz kötődő személyek megpróbálnak a szomszédos országokba menekülni".

Emellett amerikai katonák vannak már a jordániai határszakaszon található Trebil határállomásán is - közölte az AFP-vel az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának ammáni képviselője. Peter Kessler pénteken ott járt, és olyan irakiaktól és palesztinoktól értesült erről, akik a határállomás iraki oldalán várnak jordániai belépési engedélyre. Jelenleg már amerikai katonák ellenőrzik a határ teljes hosszát a jordán oldalon, és mindenkit megmotoznak és lefényképeznek, aki átlépi a határt Irak felől.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára