Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Rejtekből támadtak az irakiak Tikrítnél
2003. április 13., vasárnap, 20:17|Utolsó módosítás: 2003. április 13., vasárnap, 20:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Vasárnap az irakiak rejtekhelyeikről támadást intéztek a Tikrítbe benyomuló amerikai erők ellen. A szövetségesek légifedezet mellet vették fel a harcot, melynek során 15 irakit megöltek. Az amerikaiak nem jelentettek veszteséget. Tommy Franks a hadműveletek vezetője szerint megsemmisítették a Huszein-rezsim hadseregét, a még ellenállók csak félkatonai alakulatok és külföldiek.


Az amerikai tengerészgyalogosok vasárnap harcban álltak az iraki erőkkel Tikrítnél, az utolsó nem a szövetségesek ellenőrzése alatt lévő iraki városnál. Szaddám Huszein megbuktatott iraki diktátor szülővárosa 175 kilométerre északra fekszik Bagdadtól, a fővárostól. A városba benyomuló amerikai katonák több tucat elhagyott, részben kiégett harckocsit és hatalmas hadianyag-raktárakat találtak közölte a CNN.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

Matthew Fisher, a kanadai National Post újságírója szerint az amerikaiak Cobra helikoptereket és F-18-as harci repülőket is bevetettek. A nap folyamán két komoly összecsapás történt a térségben. Az iraki gyalogság előbújt rejtekhelyéről, hogy felvegye a harcot az amerikai tengerészgyalogosokkal. Tizenöt iraki meghalt, amerikai részről nincs veszteség. A légi csapásban megsemmisítettek öt iraki harckocsit.

Ugyanakkor a harcokat vezető Tommy Franks amerikai tábornok egy interjúban még arról beszélt, hogy az amerikai hadsereg nem ütközött ellenállásba Tikrítben, de a háborúnak még nincs vége. Az iraki hadműveleteket irányító amerikai központi parancsnokság főnöke a CNN televíziónak nyilatkozott. Franks szerint a háborúnak addig nincs vége, ameddig az amerikaiak nem számolják fel az iraki ellenállási gócokat. Az ellenállásnak ezeket azt elszigetelt fészkeit félkatonai elemek és külföldiek jelentik.

A tábornok közölte, hogy az "exrezsim" hadseregét megsemmisítették, a parancsnoki-vezetési irányítás megszűnt. Közölte, hogy napokon belül Bagdadba utazik, de elutasította, hogy ennek jelképes jelentőséget tulajdonítsanak. A tábornok hangsúlyozta, hogy nem tudja, Szaddám Huszein iraki elnök meghalt-e. Vagy meghalt, vagy szökésben van - fogalmazott. Mindenesetre élőnek tekintik, amíg halála be nem bizonyosodik. A koalíció rendelkezik Szaddám DNS-mintájával, és a megfelelő szakértők segítik a diktátor sorsának a kiderítésében - hangsúlyozta.

A szövetségesek  még nem találtak tömegpusztító fegyvereket, de az egész országban át fogják kutatni a szóba jöhető 2-3000 helyszínt, ami azonban időbe telik - mondta a tábornok.  A szövetségesek naponta 5-15 helyszínt tudnak átfésülni. Tommy Franks szerint Bagdadban és más városokban fokozatosan megszilárdul a helyzet, ahogyan az a dél-iraki Bászrában történt.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára