Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Tikrítben a CNN, mögöttük a hadsereg
2003. április 13., vasárnap, 11:53|Utolsó módosítás: 2003. április 13., vasárnap, 20:06

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Szaddám Huszein szülővárosában, Tikritben üres iraki katonai bázisra bukkantak a CNN tudósítói. A városba még nem érkeztek meg az amerikai katonák, de az iraki hadsereg egy része elmenekült már. A hadsereg előtt járó tudósítókat végül géppuskatűzzel űzték ki a városból, amit testőreik viszonoztak. Emiatt a Riporterek Határok Nélkül szervezet tiltakozott.

Tikrít az egyik utolsó jelentős város, mely Szaddám Huszein csapatai kezében van. A város Bagdadtól 175 kilométerre északra fekszik, a Tigris partján. Itt született Szaddám Huszein, és a környéken élők közül toborozták a legerősebb iraki katonai egység, a Köztársasági Gárda embereit. Az amerikai hadvezetés attól tart, hogy ide vonultak vissza az iraki csapatok, és itt várható az utolsó jelentősebb ellenállás a háborúban. Állítólag több iraki vezető is ide menekült Bagdadból, mert a település lakossága itt a leghűségesebb a diktátor rezsimjéhez. A tikrítiek különleges kedvezményeket kaptak Szaddám Huszeintől.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

A várost napok óta hevesen bombázták az amerikaiak. Az amerikai tengerészgyalogosok északról és délről is közelítenek a város felé, de a települést még nem érték el. A kétszázezer lakosú Tikrít elfoglalásával nem maradna komoly település Szaddám katonáinak kezében Irakban.

Tikrítbe még a tengerészgyalogosok érkezése előtt benyomult a CNN forgatócsoportja. Ahogy az amerikai hadvezetés szővivője fogalmazott "A CNN foglalta el Tikrítet". A forgatócsportot Brent Sadler újságíró vezette.

A stáb először a város határától nyolc kilométerre lévő iraki katonai bázisra hatolt be. A támaszpont üres volt. Az iraki katonák hátrahagytak minden felszerelést. A páncélos járművek védekező állásban maradtak, a feltöltött raktárak érintetlenek voltak. Rengeteg fegyver volt felhalmozva őrizetlenül. A tábor környéki úton kilőtt tankokat és eldobált fegyvereket találtak a tudósítók. A környéket még néhány órával érkezésük előtt is bombatámadások érték.

Az újságírók bemerészkedtek Tikrítbe is. A városban felfegyverzett civileket találtak, de szervezett katonasággal nem találkoztak. Néhányan lelkesen integettek is terepjárókból álló konvojuknak. A városban egy tanár azt mondta, hogy az amerikaiak tárgyalnak a város törzsi vezetőivel Tikrit feladásáról. Ezt az amerikai hatóságok nem kommentálták. Fosztogatásnak nem volt nyoma a városban, pedig azokon a településeken, melyeket elhagyott az iraki hadsereg, általában kirabolják a középületeket a helyiek. A városban lévő Szaddám Huszein szobrokat, képeket sehol sem rongálták meg.  

A stáb szeretett volna eljutni a város központjában lévő iraki katonai parancsoksághoz, hogy megtudják, ki az úr Tikrítben. Tervük azonban nem sikerült, mert váratlanul heves golyózáporba kerültek. Brent Sadler 25 éve háborús tudósító, de emlékei szerint ilyen erős géppuskatűzbe még sosem keveredett. A stáb elvesztette egyik autóját, és azonnal visszafordultak. A CNN-es újságírókat kísérő testőrök viszonozták a tüzet. Nem derült ki, hogy kik lőttek rájuk, de a CNN úgy tartja, komoly erők lehetnék még a belvárosban Szaddám oldalán. 

Egy sajtószervezet tiltakozott a CNN fegyverhasználata miatt

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) szerint "veszélyes precedenst" teremt, hogy a CNN amerikai hírtelevízió egy forgatócsoportja olyan testőrrel vértezte fel magát, aki használta is fegyverét. Az újságírók érdekeit védelmező szervezet vasárnap Párizsban kiadott közleményében úgy ítélte meg, hogy ez a magatartás "ellentétes minden szakmai szabállyal", és veszélybe sodorhatja az összes többi riportert, aki az iraki háborúról, illetve jövőbeni konfliktusokról tudósít. Fennáll ugyanis az a veszély, hogy a hadviselők ezentúl feltételezik, hogy minden egyes sajtós jármű fegyverrel van ellátva.

Helyénvaló, hogy az újságírók éljenek olyan biztonságukat oltalmazó módszerekkel, mint a páncélozott járművekben való utazás vagy golyóálló mellény viselése. De az olyan őrző-védő magáncégek igénybevétele, amelyek alkalmazottai fegyvert használnak, oda vezet, hogy az újságírók és a katonák közötti különbség még inkább elmosódik - fejtegette az RSF az AFP szerint.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára