Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Síita önkormányzatok alakulnak Irakban
2003. április 17., csütörtök, 11:53

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Síita muzulmán vallási vezetők helyi önkormányzatokat hívtak életre az elmúlt napokban a közép-iraki Nedzsefben és Kerbalában.


A síiták lakta városokban a vallási méltóságok önkormányzati vezetőket neveztek ki, kijárási tilalmat rendeltek el, védelmet, egészségügyi ellátást, munkát, anyagi segítséget ígérnek a szükséget szenvedőknek. Egyfajta új iraki vezetést hoztak létre, felváltandó a megdöntött Szaddám Husszein elnök rendszerét - írta az AP tudósítója csütörtöki nedzsefi riportjában.

 

A 24 milliós lakosú Irak 60 százaléka síita muzulmán, Szaddám Huszein rendszere idején azonban a hatalmon lévő szunnita vezetők a politika partvonalára szorították, vallási üldöztetésnek tették ki őket. A síiták örömünneppel fogadták Szaddám Huszein hatalmának megdöntését, amely hosszú évtizedek után először tette lehetővé, hogy vallási szertartásaikat a nyilvánosság előtt gyakorolják.

 

Az elmúlt napokban egyre nagyobb számban láthatók síita zarándokok a szent városokban, Nedzsefben és Kerbalában. Utóbbiban van egyik leginkább tisztelt szentjük, Huszein mecsetje. Nedzsefben Mohamed próféta vejének, Ali imámnak, Huszein apjának a szentélyét keresik fel. A kerbalai Huszein mecset falára kifüggesztett rendeleteik jól tükrözik a síita vallási vezetők befolyását: az egyik az engedély nélküli felvonulásoktól tanácsol el, egy másik a politikai pártokhoz való engedély nélküli csatlakozástól óvja a síita lakosságot. Egy további felhívás a külföldi újságírókkal való szóba állást tiltja.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára