Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Elkapták Szaddám veterán harcostársát
2003. április 18., péntek, 14:41|Utolsó módosítás: 2003. április 18., péntek, 14:55

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Kurd csapatok elkapták a 24. legkeresettebb iraki vezetőt. Az Egyesült Államok 55 személyt keres a bukott iraki rezsim vezetői közül. Szaddám Huszein volt vezérkari főnöke amerikai fogságban van. A fogoly az ötvenes években együtt szervezett merényleteket az akkor még illegalitásban működő Szaddámmal.


Kurd csapatok elfogták Szamir Abdel-Aziz an-Nadzsmot. Az értékes fogoly a Szaddám Huszein vezette Baath párt kelet-bagdadi körzeti parancsnoka volt. An-Nadzsm a 24. helyen szerepel az amerikaiak listáján, melyen összesen 55 név van. Ezt az 55 személyt élve vagy halva, de el akarják fogni az amerikaiak, mert  szerintük ők viselik a legtöbb felelősséget az Irakban megdöntött diktatúráért.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

An-Nadzsm mint a Baath Párt fontos vezetője értékes információkat tudhat az iraki diktatúra struktúrájáról. Mielőtt kelet-bagdadi parancsnok lett több fontos tisztséget is betöltött már szaddám Huszein mellett. Néhány hónappal ezelőtt olajipari miniszter volt, az Öböl-háború után pedig évekig Szaddám Huszein vezérkari főnökeként dolgozott. Évtizedes szoros kapcsolat fűzt Szaddámhoz, már az illegalitásban is együtt dolgoztak. 1959-ben közösen próbálták meggyilkolni Irak akkori vezetőjét. 

An-Nadzsmt a kurdok fogták el: az Észak-Irakban amerikai szövetségben harcoló kurd kisebbség katonái Moszul közelében fogták el. Csütörtök éjjel került kezükre, majd pénteken átadták a helyi amerikai parancsnokságnak.

Az 55-ös amerikai listáról An-Nadzsm a harmadik személy, akinek sorsáról biztos értesülései vannak a szövetségeseknek. Korábban elfogták szaddám Huszein féltestvérét, korábbi belügyminisztert, illetve kiedrült, hogy a korábbi tájékoztatási miniszter öngyilkos lett Bagdad ostromakor.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára