Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Az amerikaiak ellen tüntettek a siíták
2003. április 22., kedd, 1:56

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Síiták ezrei tüntettek az iraki fővárosban hétfőn amiatt, hogy amerikai katonák állítólag őrizetbe vették egyik, az amerikai megszállás ellen ágáló vallási vezetőjüket. A vallási vezetők az amerikai megszállás elleni békés szembeszegülésre szólították fel híveiket hétfőn Kerbelában, a síiták nagy évi zarándoklatán, amelyre több százezer ember indult.


Kétezer siíta tüntetett hétfőn Bagdad belvárosában az amerikaiak ellen, miután a katonák állítólag őrizetbe vették Muhammad al-Fartuszi síita hittudóst, aki az amerikai megszállás ellen beszélt. A demonstrálók a vallási vezető azonnali szabadon engedését követelték.

A tüntetők szerint Fartuszit és három társát "minden ok nélkül" vették őrizetbe, amikor azok Bagdadból a déli Kerbela városba, a nagy síita zarándoklatra tartottak. Amerikai részről egyelőre nem erősítették meg a vallási vezető elfogását.

Fartusziról úgy hírlik, hogy közel áll egy radikális vallási csoporthoz, amelynek állítólag köze van egy mérsékelt síita vallási vezető április 10-i brutális meggyilkolásához Nedzsefben. Abdel Madzsid al-Hoei síita méltóságot nem sokkal azután tépte szét a mesterségesen felheccelt tömeg, hogy visszatért hazájába londoni száműzetéséből.

Síita vallási vezetők az amerikai megszállás elleni békés szembeszegülésre szólították fel híveiket hétfőn Kerbelában, a síiták nagy évi zarándoklatán, amelyet harmadik imámjuk, a 680-ban az Omajjádok elleni csatában elesett Huszein sírjához tesznek.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

Muktada al-Szadr síita vallási vezető szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy a tiltakozást egyelőre békés eszközökkel kell kifejezésre juttatni, de ha ez eredménytelen marad, az ellenállás más formáit is fontolóra veszik.

A második számú síita vallási vezető, Ali Huszein Szisztani egy képviselője arra buzdította az embereket, hogy csak egy reprezentatív iraki kormány felállása után kezdjék meg a békés ellenállást az Egyesült Államokkal szemben. A minden népcsoportot képviselő kormánynak kell gondoskodnia arról - tudatta -, hogy a szövetséges erők a lehető leghamarabb kivonuljanak az országból.

Síiták százezrei indultak hétfőn a Bagdadtól 80 kilométerre délre fekvő szent városba, hogy Huszein imám, Mohamed próféta unokája előtt tisztelegjenek. A Bagdadból Kerbelába vezető autópályán zarándokok ezrei korbáccsal verték a mellüket az imám iránti odaadásuk kifejezésére.

Az AFP jelentése szerint vallási találkozónak nagy politikai jelentősége is van, mert a síiták évtizedek óta először mutathatják ki nyíltan erejüket és együvé tartozásukat. Jóllehet a 25 milliós iraki lakosság 60 százaléka tartozik e felekezethez, a szunnita Szaddám Huszein elnök kormányzása alatt kevés befolyásuk volt a politikára.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára