Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Titkos iratokat találtak a Szaddám-rezsim bűneiről
2003. április 22., kedd, 14:54|Utolsó módosítás: 2003. április 22., kedd, 15:31

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

A Szaddám Huszein kormányzása idején történt kivégzésekről, letartóztatásokról és kihallgatásokról gyűjtött össze több tízezer bizalmas iratot egy frissen alakult iraki jogvédő szervezet. Az egyesület egy  volt biztonsági tisztviselő bagdadi villájában rendezkedett be, amelynek egyik szobájában 150 szekrényt találtak, tele szigorúan titkos minősítésű dokumentumokkal.Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

Egy frissen alakított iraki emberjogvédő szervezet kedden közölte, hogy olyan bizalmas iratok tízezreit gyűjtötte be, amelyek kivégzésekről, letartóztatásokról és kihallgatásokról adnak számot Szaddám Huszein uralma idején. Máris temérdek aktacsomóval rendelkezünk, és nap mint nap újak érkeznek - mondta Ibrahim el-Edriszi, a Bizottság a Foglyok Szabadságáért egyesület alapítója az AFP-nek.

A szervezet egy volt iraki biztonsági tisztségviselő bagdadi luxusvillájában rendezkedett be. Tagjai más önkéntesekkel együtt igyekeznek megmenteni a megdöntött rendszer biztonsági szolgálatának irodáiban és lakásaiban talált iratokat.

El-Edriszi szerint a szervezet elsődleges feladatának azt tartja, hogy minél több embert értesítsen hozzátartozóik sorsáról. - Igyekszünk kideríteni, hogy fogságban tartották-e, vagy ha kivégezték őket, akkor hol vannak eltemetve, ezután pedig meg akarjuk büntetni azokat, akik mindezt véghezvitték - tette hozzá.

A villa egyik szobájában mintegy 150 szekrény állt tele irattal, amelyek zömét piros színű "szigorúan bizalmas" jelzéssel látták el. Egy másik szobában óriási irathalom támasztotta a falat.

Az egyik akta 1983-ból származott, és aláírója egy síita párt 65 feltételezett hívének kivégzését rendelte el. Az al-Dava párt szorosan kötődött Iránhoz, és Szaddám Huszein kemény megtorlást alkalmazott vele szemben.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára