Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Amerika-ellenes iszlám vezetés válthatja a Szaddám-rezsimet
2003. április 23., szerda, 16:28|Utolsó módosítás: 2003. április 24., csütörtök, 16:11

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Iraki síita zarándokok százezrei sereglettek össze szent városukban, Kerbelában vallási ünnepük szerdai tetőpontján, ahol Amerika-ellenes jelszavak skandáltak. A zarándoklatot övező vallási és politikai buzgalom rávilágított annak lehetőségére, hogy Szaddám Huszein elnök bukott rezsimjét iszlám fundamentalista, USA-ellenes kormány váltsa fel Irakban - vélekedett a Reuters.


Ajánlat


Iráni ügynököket sejtenek a síiták között
Irakban mindenki mást akar

Az iráni hivatalos hírügynökség, az IRNA szerint délig (közép-európai idő szerint tíz óráig) több millió síita sereglett össze a mártírként tisztelt Huszein imám kerbelai sírmecseténél lévő szabad téren. A zarándokok tömegéből több ezer tüntető vált ki, akik iszlám kormány alakítását, iszlám állam felépítését követelték a háború utáni Irakban, az amerikai haderő azonnali kivonásával egyetemben. A tiltakozók felemelt ököllel harsogták az Egyesült Államok és Izrael, illetve Amerika és Szaddám közé egyenlőségjelet tevő jelszavaikat.

A dél-iraki síitákat egy vallási méltóság Kerbelában felszólította: ne hagyják, hogy külföldiek határozzák meg sorsukat. Abdel-Aziz Hákim, az iráni bázisú Iraki Iszlám Forradalmi Főtanács (SCIRI) alelnöke Irak vallási irányításáért szállt síkra. A SCIRI az egyik legjelentősebb síita ellenzéki csoport Irakban. Vezetői azzal vádolják az Egyesült Államokat, hogy uralkodni akar Irak felett.

A 25 milliós iraki lakosság 60 százalékát alkotó síiták negyedszázada első ízben tarthatják az aranykupolás sírmecsetnél egyik legfontosabb vallási ünnepüket. Szaddám rendszere ugyanis tiltotta a tömeges kerbelai zarándoklatot, amely a Huszein imámnak adózó 40 napos gyászt zárja le. A síita hit szerint Huszein, Mohamed próféta unokája muzulmán időszámítás szerint 61-ben (Krisztus után 680-ban) Kerbela mellett feláldozta magát a kalifa címért az Omajjádokkal vívott csatában.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára