Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Tarik Aziz: Szaddám túlélte a légicsapásokat
2003. április 28., hétfő, 14:59|Utolsó módosítás: 2003. április 28., hétfő, 15:40

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Amerikai lapértesülések szerint Tarik Aziz amerikai fogságban lévő volt iraki miniszterelnök-helyettes azt mondta kihallgatóinak, hogy Szaddám Huszein túlélte az ellene indított légicsapásokat. Tommy Franks tábornok szerint Aziz eddigi kihallgatásain készségesnek mutatkozott, ahhoz azonban idő kell, hogy kiderítsék, igazat mond-e.


Tarik Aziz volt iraki miniszterelnök-helyettes szerint Szaddám Huszein iraki elnök túlélte mind a két célzott légicsapást, amelyet a szövetséges légierő intézett feltételezett bagdadi tartózkodási helyei ellen. Az ismeretlen helyen, amerikai fogságban lévő Tarik Aziz kihallgatásán elmondta, hogy Szaddám Huszeint élve látta a március 19-i és az április 7-i légicsapások után is - közölte hétfőn az USA Today napilap amerikai védelmi minisztériumi forrásokra hivatkozva. A lap ugyanakkor megjegyezte: Tarik Aziz amerikai kihallgatói azt a következtetést vonták le, hogy a volt miniszterelnök-helyettes több más ügyeben állított valótlant.

Tommy Franks tábornok, az amerikai központi parancsnokság irányítója vasárnap azt mondta, hogy Tarik Aziz együttműködőnek és beszédesnek mutatkozik, de hogy az igazat mondja-e, annak kiderítése időt vesz igénybe. Tarik Aziz csütörtökön adta fel magát az amerikai erőknek. Az 55 legkeresettebb iraki vezető listáján a 43. helyen állt. A listán szereplő személyek közül eddig tizenhármat fogtak el.

Három héttel Bagdad eleste után az amerikai kormánynak az az álláspontja, hogy akár él Szaddám Huszein, akár halott, a lényeg az, hogy már megszűnt a hatalma Irak felett. Lapértesülések szerint George Bush amerikai elnök a héten kinyilvánítja a háború végét, ugyanakkor nem hirdeti ki a győzelmet, mivel még nem találták meg a tömegpusztító fegyvereket és Szaddám Huszein sorsáról sem lehet még tudni semmi bizonyosat. A diktátornak hétfőn van a 66. születésnapja.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára