Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Újabb ellenzéki tanácskozás kezdődött Irakban
2003. április 28., hétfő, 10:52|Utolsó módosítás: 2003. április 28., hétfő, 11:49

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az ideiglenes iraki kormány felállítása a témája a hétfőn Bagdadban kezdődött, második iraki ellenzéki tanácskozásnak. A megbeszéléseket Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornok vezeti. Ezen a tanácskozáson a korábbiról távol maradó fő síita szervezet is részt vesz.


Hétfőn reggel Bagdadban megkezdődött az iraki ellenzék Szaddám Huszein elnök hatalmának megdöntése utáni második tanácskozása, amelynek több száz résztvevője az ideiglenes iraki kormány megalakításával kapcsolatos feladatokról cserél eszmét.


Ajánlat


Az [origo] Irak-oldala

Ez az első ilyen rendezvény az iraki fővárosban, de már a második a közel-keleti országban azóta, hogy az amerikai-brit szövetséges haderő április elején megdöntötte Szaddám Huszein uralmát. Az első "ellenzéki kerekasztalt" április 15-én a déli Násziríja mellett tartották, amelynek végén a résztvevők 13 pontos nyilatkozatban tettek hitet a demokratikus viszonyok iraki megteremtése és a jogállamiság mellett.

A Jay Garner nyugalmazott amerikai tábornoknak, az átmeneti civil közigazgatás vezetőjének az elnökletével zajló bagdadi tanácskozás a tervezett időponthoz képest mintegy kétórás késéssel kezdődött; a Koránból felolvasott részletek elhangzása után röviden felszólalt Zalmay Khalilzad, a washingtoni Fehér Ház küldötte is.

A tanácskozáson részt vesznek a vezető iraki ellenzéki csoportosulás, az Ahmed Csalabi vezette az Iraki Nemzeti Kongresszusnak (INC) és az ország fő síita szervezetének, az Iraki Iszlám Forradalmi Főtanácsnak (SCIRI) a küldöttei is. Ez utóbbiak az előző kerekasztal munkáját még bojkottálták.

Az üléssel egy időben hétfő reggel síita tüntetők - a Reuters szerint néhány százan, míg az AFP szerint néhány ezren - Bagdad központjában tartott tüntetésen újabb tanácskozás összehívását követelték arra hivatkozva, hogy a második "ellenzéki kerekasztal" tárgyalásokra nem hívták meg a nedzsefi Hauza síita vallási iskola képviselőit. Egyes tüntetők tiltakoztak amiatt is, hogy amerikai katonák vasárnap őrizetbe vették Mohamed Mohszen al-Zubajdit, Bagdad önjelölt polgármesterét.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára