Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Rumsfeld Szaddám volt palotájában rendezkedett be
2003. április 30., szerda, 16:26|Utolsó módosítás: 2003. április 30., szerda, 16:34

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerint az Egyesült Államoknak eltökélt szándéka, hogy mielőbb az irakiak kezébe adja az ország irányítását, és a koalíciós erők, amint lehet, távozzanak Irakból. Rumsfeld Szaddám Huszein egyik palotájában rendezkedett be, ahol fogadta Irak ideiglenes amerikai kormányzóját.

A Pentagon vezetője, aki egy olyan bagdadi palotában rendezkedett be, amely korábban Szaddám Huszein elnöké volt, szerdán a főváros körzetében sugárzott rádió- és tévéüzenetében örömét fejezte ki, hogy ellátogathatott Bagdadba, és szemtanúja lehet Irak felszabadulásának. Rumsfeld kifejtette: a koalíciós erők segítenek az irakiaknak helyreállítani a rendet és az alapvető szolgáltatásokat, valamint megalakítani új kormányukat. Egyben felszólította az ország lakosságát, hogy tájékoztassák a koalíciós erőket a még az országban tartózkodó volt iraki vezetők és külföldi harcosok hollétéről.

Rumsfeld a palotában fogadta Jay Garner nyugalmazott tábornokot, Irak ideiglenes civil kormányzóját. Garner újságírók előtt úgy nyilatkozott, hogy az amerikaiak büszkék lehetnek gyors győzelmükre, mert nem sikerült felgyújtani az olajmezőket, és nem következett be a humanitárius katasztrófa, amitől tartani lehetett.

Az amerikai védelmi miniszter Bagdad előtt Bászrában, Irak második legnagyobb városában járt. Iraki látogatására egy nappal azután került sor, hogy Rijádban bejelentette: az Egyesült Államok a nyár végéig kivonja katonai egységeit a szomszédos Szaúd-Arábiából. 

Rumsfeld utoljára 20 évvel ezelőtt járt Irakban Ronald Reagan elnök tanácsadójaként, és akkor találkozott is Szaddám Huszeinnel. Akkoriban Washington a most megbuktatott diktátort támogatta Irán elleni háborújában.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára