Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Új fegyvert vetett be az USA Irakban
2003. május 14., szerda, 20:03|Utolsó módosítás: 2003. május 14., szerda, 20:18

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Olyan új típusú fegyvert használt az Egyesült Államok az iraki háborúban, amely képes szétrombolni egy épület földszinti helyiségeit, épen hagyva közben az emeleteket, illetve az egész épületszerkezetet.


Az új fegyver két már régebben is használt eszköz összevonásával keletkezett. Hellfire rakétákat szereltek fel olyan porlasztott robbanóelegyet tartalmazó fejjel, amelynek detonációja csak a zárt helyen lévő élőerőt és berendezéseket pusztítja el, az épület statikai szilárdságát nem veszélyezteti. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter beszélt szerdán a szenátusban az új fegyver alkalmazásáról.

Hasonló robbanófejet alkalmaztak már az amerikai erők Afganisztánban. Ilyeneket használtak az al-Kaida terrorszervezet búvóhelyéül szolgáló kelet-afganisztáni barlangrendszerek belsejének pusztítására.

A legutóbbi iraki háborúban fordult azonban elő legelőször, hogy ezt a különleges robbanófejet Hellfire rakétákra szerelve alkalmazták. A helikopterekről - többnyire AH-64 Apache típusokról - kilőtt rakéták révén sokoldalúbban, gyorsabban, a harctéri viszonyok változásaihoz jobban igazodva lehet használni az új, különleges robbanófejeket - fejtette ki Rumsfeld.

A védelmi miniszter George Bush elnök védelmi költségvetési igényét igyekezett alátámasztani a szenátusban az új fegyvertechnológiák különleges képességeinek ecsetelésével - jelentette az amerikai AP hírügynökség. A washingtoni kormány 4,2 százalékos emelkedést szeretne elérni a katonai költségvetésben a jelenlegihez képest; 2004-re 380 milliárd dolláros költségvetést kíván jóváhagyatni a kongresszussal a Pentagon számára.

(MTI)


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára