Irakban mindenki mást akar
Itthon
Nagyvilág
Világgazdaság
Könyvek Irakról


A hadműveletekről

A stratégiai pontokról

Bagdadról


Katalógus

Irak

politika

modern harci repülőgépek

hadihajók

rakéták, bombák

kézifegyverek

vegyi fegyverek

különleges alakulatok

terrorizmus

ENSZ

NATO


Az ENSZ elfogadta az iraki rendezési tervet
2003. május 22., csütörtök, 16:38|Utolsó módosítás: 2003. május 22., csütörtök, 16:44

A cikk betűmérete:kisebbnagyobb

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elfogadta az iraki rendezésre vonatkozó amerikai tervet. A BT 15 tagja közül 14-en igennel szavaztak, Szíria, a tanács egyetlen arab tagja távolmaradt a döntéskor. A most elfogadott javaslat értelmében bevonják az iraki rendezésbe az ENSZ-t és feloldják az Irakot érintő gazdasági korlátozásokat. Az Egyesült Államok több kérdésben engedményt tett: rövidebb lesz az amerikai-brit megszállás, mint korábban tervezték, és lassabban építik le az ENSZ olajat élelmiszerért programját.


Az ENSZ BT 15 tagja közül 14 igennel szavazott az iraki rendezésre vonatkozó amerikai javaslatra. Szíria nem vett részt a szavazáson. Az így egyhangúlag elfogadott javaslat több változást is tartalmaz az eredeti amerikai tervezethez képest. 

Az iraki kormányzat megválasztásában szerepet kap majd az ENSZ is. Az ENSZ képviselői a megszálló hatalmakkal együtt dolgoznak majd az új iraki kormányzat felállításán. Újra megvizsgálják az ENSZ fegyverzetellenőreinek megbízatását is, bár a határozatból nem derül ki egyértelműen, hogy az ellenőröket visszaküldik-e Irakba.

Feloldják az Irakot érintő, még 1990-ben elfogadott gazdasági szankciókat. A fegyverkezésre vonatkozó korlátozások azonban továbbra is érvényben maradnak.

A határozat értelmében az amerikai-brit megszállás csak addig tart, amíg meg nem alakul az új iraki kormányzat. Korábban az Egyesült Államok legalább 12 hónapos megszállást tervezett. A BT döntése értelmében a kormányzat helyzetét egy év múlva mindenképpen újravizsgálják majd.

Az ENSZ "olajat élelmiszerért" programját nem négy, hanem hat hónap alatt építik csak le. Ez Oroszországnak jelent engedményt, mivel az orosz cégek jelentős érdekeltségeket szereztek a program idejére kötött szerződésekben.

A megszálló hatalmak 1 milliárd dolláros tőkéjű fejlesztési alapot hoznak létre az iraki olajjövedelmek kezelésére. Ez a testület intézi Irak olajügyeit 2008-ig. Az alap működését egy nemzetközi testület ellenőrzi, amelyben az ENSZ képviselői is helyet kapnak.

[origo]


Küldje tovább ismerősének!

Írjon nekünk! Médiaajánlat Impresszum

Az [origo] kiadója az Axelero Rt. © Minden jog fenntartva AdatvédelemFórum

Az iraki háború

Irak következik?

Iraki figyelmeztetés Magyarországnak

Küszöbön Irak lerohanása

Nostradamus - Iraki háború?Korrupciós ügyben hallgatták ki Tárek Azizt

Hamis bombariadó a Nyugati pályaudvaron

Ukrajna kivonja katonáit Irakból

Egy napon David Holmes és az E-Z Rollers

Lisztes győztesen tért vissza a pályára