Vigyázz, kész, tűzre vele! Nyakunkon a grillszezon, főszerepben a minőségi sertéshússal

Vágólapra másolva!
A nyár beköszöntével egyre több teraszon és kertben kerülnek elő a grillrácsok és nyársak, sűrűsödnek a baráti összejövetelek. A magyar sertéshús – legyen szó karajról, tarjáról, oldalasról vagy kolbászról –, tökéletes választás a szabadtéri sütögetésekhez, hiszen egyszerre képviseli a hagyományos magyar konyha értékeit és a modern táplálkozási trendekhez is jól illeszkedik. A közös élmények és a szabad tűzön készült ínycsiklandó étkek időszaka ez, amely kitűnő lehetőséget kínál arra is, hogy újra és újra felfedezzük a hazai ízeket.
Vágólapra másolva!

A vörös hús nem vörös posztó 

A vörös húsok a bennük található felbecsülhetetlen értékkel bíró, kiemelkedő vastartalomnak köszönhetően nyerik el vörös színüket. Minél vörösebb tehát a hús színe, annál magasabb annak vas tartalma. A vasnak a vörösvértestek felépítésében és a szervezet oxigénellátásában is kiemelkedő szerepe van, nélküle az oxigén nem lenne képes eljutni a sejtekhez, kellő mennyiségű jelenléte ezért nélkülözhetetlen a szervezet életképessége szempontjából. Mivel a vasat szervezetünk nem képes előállítani, beviteléről táplálkozással kell gondoskodnunk. A sertéshús tehát kitűnő választás, ha ásványi anyagokat szeretnénk bevinni szervezetünkbe, fogyasztása kifejezetten ajánlott, ráadásul rendkívül változatosan elkészíthető.  

Forrás: Agrármarketing Centrum

A sertéshús a tápanyagok tárházát is kínálja  

A sertéshús nemcsak ízletes, de rendkívül gazdag tápanyagokban is. Magas biológiai értékű fehérjét tartalmaz, ami elengedhetetlen az izomzat fenntartásához, és tele van olyan fontos vitaminokkal, mint a B1-, B6- és B12-vitaminok, amelyek támogatják az idegrendszert és az anyagcserét. A hazai és nemzetközi ajánlások alapján húsfélékből naponta maximum 2-3 egységet javasolt fogyasztanunk. A pontos mennyiség azonban függ az életkortól, a nemtől, illetve a fizikai aktivitástól is. Egy fejlődésben lévő, napi több órát sportoló kamasz fiúnak több egységre van szüksége naponta, mint egy ülő munkát végző, napi 30 percnél kevesebbet sportoló, felnőtt nőnek. A mennyiség mellett pedig nem szabad elfeledkezni a minőségről sem! Egy egységnyi hús és húskészítmény 100 g nyers, sovány, tisztított baromfi-, sertés-, marhahúst vagy 50 g sovány sonkát vagy egyéb zsírszegény felvágottat jelent. 

Füstös ízek, szaftos falatok  

A magyar konyhaművészetben kiemelt helyet foglal el sertéshús, ennél hagyományosabb étel alapanyunk talán nincs is: gondoljunk csak a disznótorosra, vagy a rántott szeletre. Ám ahogy minden más, a gasztronómiai trendek is változnak. Napjainkban a bundázott húsokat felváltják a grillezett, vagy hirtelen sütött falatok, a köretekben pedig a klasszikus krumpli-rizs kombó helyett a  könnyű saláták, grillzöldségek dominálnak. A szabadtéri sütögetés ugyanakkor kitűnő lehetőséget jelent, hogy akár a régi kedvenceket újragondoljuk: a fűszeres tarja, a mézes-chilis oldalas vagy a töltött szűzpecsenye izgalmas fúziója a tradíciónak és az újdonságnak. 

Forrás: Agrármarketing Centrum

Válaszd a hazait! 

A sztárséfektől a háziasszonyokig mindenki azt vallja: a finom étel a minőségi alapanyagnál kezdődik. Különösen igaz ez a húsokra, amelynek frissessége, beltartalmi értéke kulcsfontosságú, ha ízletes fogást szeretnénk tálalni. Jó hír, hogy Magyarországon olyan minőségi előírások vannak érvényben, amelyek garantálják, hogy az üzletekben, vagy a piacok húspultjainál csak bevizsgált, a hazai előírásoknak megfelelő hentesárut vásárolhatunk. Mindig részesítsük előnyben a Magyarországon nevelt és feldolgozott termékeket! 

Micsoda malacunk van! – kampány a sertéshúsfogyasztás népszerűsítéséért 

A sertéshús fogyasztását évek óta népszerűsíti kóstoltató kampányokkal és médiamegjelenésekkel az Agrármarketing Centrum. A Társaság 2025-ben, a nyári grillszezon kezdetére időzítve indította el a „Micsoda malacunk van!” szlogennel futó fogyasztásösztönző kampányt. Ennek során számos  médiamegjelenés keretében hívja fel a figyelmet arra, hogy a sertéshús, mértékkel fogyasztva az egészséges táplálkozás része

Forrás: Agrármarketing Centrum

Játsszon és nyerje meg az értékes fődíjat! 

A játékos kedvű húsimádók akár egy nagy értékű grillsütőt is nyerhetnek, ha részt vesznek az Agrármarketing Centrum 2025. május 15-22. között zajló nyereményjátékán. A játék részleteit keressék a https://www.facebook.com/agrarmarketingcentrum oldalon. Ha többet szeretnének tudni arról, miért érdemes beépíteni az étrendbe a rendszeres sertéshús fogyasztást, akkor pedig keressék fel a Társaság weboldalán a https://www.amc.hu/kampanyok/sertes/ aloldalt.  

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!