Visszavásárolja az állam az Álom-szigetet

Vágólapra másolva!
Kulturális és sportcélokra szeretnék használni az ingatlanokat, amikért közel négymilliárd forintot fizetnek.
Vágólapra másolva!

Az állam nettó 3 milliárd 999,1 millió forintért visszavásárolja a budapesti, harmadik kerületi Hajógyári-szigeten lévő hét ingatlant, amelyen a beruházó eredetileg Álom-sziget néven szórakoztató központot kívánt létesíteni - az erről szóló kormányhatározat a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A határozat azzal indokolja a visszavásárlást, hogy "a Hajógyári-szigeten széleskörű aktív és passzív rekreációt elősegítő - elsődlegesen kulturális és sportcélú - lakossági kikapcsolódás, szabadidős tevékenység eltöltésének lehetőségeit biztosító közösségi tér kerüljön létrehozásra".

A vételár forrásai több tételből állnak össze. Az idei költségvetésből - az állami vagyonnal kapcsolatos kiadásokból - 1 milliárd forintot fordítanak erre a célra. A mostani tulajdonos játékkaszinó-koncessziójának megszüntetésére legfeljebb 1 milliárd forint - plusz áfa - használható fel az idei költségvetés közvetlen kiadásaiból. A múlt évi, kötelezettségvállalással nem terhelt előirányzatok közül a Vidékfejlesztési Minisztérium fejezetből 1 milliárd 325 millió, a Nemzetgazdasági Minisztérium fejezetből 387 millió, míg a NAV fejezetből 1 milliárd 286 millió forint használható fel a vásárláshoz.

A közép-európai ingatlan befektető Plaza Centers 2007 januárjában jelentette be, hogy a Hajógyári-szigeten még abban az évben elkezdődik a 360 ezer négyzetméteres Álom-sziget építése. Az 1,5 milliárd euróba kerülő és 2012-re elkészülő beruházás végeredménye egy kis Las-Vegas lett volna a tervek szerint, szállodákkal, operaházzal, színházzal, dunai kikötővel.

A környezeti hatásvizsgálatot 2009 márciusában kezdte el a Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. A beruházó az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. - mint projektcég - lett.

A céginformáció adatai szerint az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. jegyzett tőkéje 3 milliárd 502 millió 450 ezer forint. A cég ügyvezetője, a budapesti lakóhellyel rendelkező Shmuel Sammy Smucha. Az 1991-ben alapított társaságnak 2012. április 16. óta 10 tulajdonosa van. Közöttük található például a Nádudvari Agráripari Szövetkezet, a MINESOL Magyarország Vagyonkezelő Kft. és a ciprusi bejegyzésű E.S.I. Associates Holdings Limited is.