Három évre mindenből kizárták a Közgépet

simicska lajos sárvári lovascentrum ló ügető
Vágólapra másolva!
A Közbeszerzési Döntőbizottság három évre kizárta a Közgépet minden közbeszerzési eljárásból, mert szerintük hamis adatot szolgáltatott egy eljárásban.
Vágólapra másolva!

Simicska Lajos cégét gyakorlatilag évekre partvonalon kívülre tette a Közbeszerzési Döntőbizottság, mert elutasította a Közgép jogorvoslati kérelmét. A cég azt kifogásolta, hogy

hamis adat közlése miatt kizárták

a Győr-Gönyű Országos Közforgalmú Kikötő fejlesztésére kiírt tenderből.

Ennek pedig nagyon komoly következményei vannak. A közbeszerzési törvény 56. paragrafusa szerint „az eljárásban nem lehet ajánlattevő, részvételre jelentkező, alvállalkozó, és nem vehet részt az alkalmasság igazolásában olyan gazdasági szereplő”, aki „korábbi – három évnél nem régebben lezárult – közbeszerzési eljárásban hamis adatot szolgáltatott, és ezért az eljárásból kizárták, vagy a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították”.

Nem áll jól Simicska Lajos cégének szénája Fotó: Bielik István - Origo

Tehát jelen állás szerint

a Közgépet három évig minden közbeszerzésből ki kell zárni.

Természetesen ennek nem örülnek a cégnél, és bíróságra viszik az ügyet. Viszont ennek nincsen halasztó hatálya, így amíg a bíróság nem hoz olyan döntést, amely kedvez Simicska Lajosnak, addig a Közgép nem rúghat labdába.

Bíróságra megy a Közgép

A Közgép a bíróság előtt védi meg igazát, írja az Origónak eljuttatott közleményében a cég, amely szerint már a jogorvoslati kérelmében és a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalásán is bebizonyította, hogy a törvényeknek megfelelően, jóhiszeműen és az elvárható gondossággal járt el az ajánlatának benyújtásakor.

A BKK ellen a Közgépnek adtak igazat

A BKK kizárta a Közgépet egy közbeszerzésről, de Simicska Lajos cége megtámadta a döntést, és a Közbeszerzési Döntőbizottság néhány napja a Közgépnek adott igazat.

A cég szerint a döntőbizottság határozata önmagában is ellentmondásos, mert bár több ponton is megállapította, hogy a közbeszerzési eljárás során nem jogszerűen jártak el a Közgéppel szemben, mégis helybenhagyta az ajánlatkérő jogsértő döntését.

Mindent kihasználnak

Az ügyben a végső döntést a bíróság hozza majd meg, és

mert ez a közigazgatási határozat még a sokat látott közbeszerzési szakértők szerint is kirívóan sérti a magyar és az európai uniós jogszabályokat, zárul a Közgép közleménye.