Meggyes Tamást hűtlen kezeléssel gyanúsítják

2013.10.21. 11:36

Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette: a múlt hét végén küldte meg a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek.

A szóvivő ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott nyomozást korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben, ennek során olyan adatok merültek fel, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Meggyes Tamás 1999 és 2010 között volt Esztergom polgármestere, majd a városi Fidesz-frakciót vezette a képviselőtestületben, miután 2010-ben súlyos vereséget szenvedett a független jelölt Tétényi Évától. A politkus népszerűtlensége és a várost évek óta megbénító viták miatt a Fidesz szeptember végén megújította helyi szervezetét, Meggyes Tamás ekkor visszavonult a politikától, sőt arról is határoztak, hogy a városi frakció addigi tagjai közül senki nem indul újra a következő önkormányzati választáson.

A biztosítási ügy előzménye az, hogy az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és fél millió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Az ügyészség szerint ugyanakkor - tekintettel arra, hogy a városvezetők illetményéről csak a képviselő-testület lett volna jogosult dönteni - szabálytalanul és jogszerűtlenül döntött az önkormányzat közbeszerzési és ügyrendi bizottsága. Fazekas Géza ismertetése szerint a Központi Nyomozó Főügyészség a nyomozás során gyanúsítottként hallgatta ki K. János és N. József volt alpolgármestert, valamint P. Józsefet és Z. Dánielt, akik az érintett bizottság tagjai voltak. Esetükben a nyomozás iratismertetéssel lezárult, az eljárás vádelőkészítő szakaszban van. A megalapozott gyanú szerint a bűncselekményt a két alpolgármester tettesként, a két bizottsági tag pedig bűnsegédként követte el.

Mivel azonban a nyomozás befejezése előtt a volt polgármester érintettségére vonatkozó adatok is felmerültek és esetében az országgyűlési képviselőségével összefüggően a mentelmi jog mint eljárási akadály merült fel, ezt az eljárásrészt a főügyészség elkülönítette, és a legfőbb ügyész kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését.