Elhunyt Zemplényi GyörgyAz MTI úgy tudja: kedden hajnalban budapesti, XIII. kerületi lakásán, szívinfarktus következtében érte a halál. Zemplényi Györgyöt 1998 májusában első fokon, nem jogerősen négyévi fogházbüntetésre ítélte a bíróság, mivel bűnösnek találta 19 rendbeli csalásban és 2 rendbeli sikkasztásban.

Zemplényi György, a Magyar Úszószövetség volt elnöke a Barcelonai Nyári Olimpiai Játékok előtt, 1991 nyarától 1992 júliusáig nagy összegű kölcsönöket vett fel különböző magán- és jogi személyektől mintegy 500 millió forint értékben. A visszafizetést az olimpia utánra ígérte, de miután 1992. július 25-én kiutazott Barcelonába, négy évig nem tért vissza Magyarországra. Zemplényi György ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányság 1992 augusztusában adott ki elfogatóparancsot, majd az Interpol is körözte. Mindez nem vezetett eredményre, így a büntetőeljárást 1993 végén felfüggesztették.

Az úszószövetség egykori elnöke 1996 júliusában önként jelentkezett a Magyar Köztársaság koppenhágai nagykövetségén, ahol édesanyja leánykori vezetéknevére szóló útlevelet kért, és hazatért. A rendőrség 1996. július 11-én vette őrizetbe Budapesten. Az Központi Bűnüldözési Igazgatóság 1997 februárjában vádemelési javaslattal átadta az ügyet a Fővárosi Főügyészségnek. Zemplényi György pere 1997 szeptemberében kezdődött, az első fokú ítéletet tavaly májusban hozta meg a bíróság. Zemplényi György leromlott egészségi állapota miatt szabadlábon várta ügyének folytatását.


(MTI)