Eörsi ismét vádolja SimicskátEörsi MátyásEörsi Mátyás szabad demokrata országgyűlési képviselő azzal vádolja Simicska Lajos APEH-elnököt, hogy a Centum Kft., amelynek társtulajdonosa volt, hamisított fedezetigazolásokkal bonyolított le vásárlásokat 1991 és 1992 folyamán. Simicska Lajos nem kívánt reagálni a vádakra. Szakértők szerint a bűncselekmény, ha volt is, elévült.

A Magyar Hitel Bank (MHB) jogutódja, az ABM-Amro bank illetékese szerint elképzelhető, hogy annak idején a bank vezetése megtette a büntetőfeljelentést, ám azt a banktitok miatt nem hozhatta nyilvánosságra. 1991-92-ben a Centum Kft. - amelynek akkor Simicska Lajos a társtulajdonosa volt -, sorozatban hamisított fedezetigazolásokkal vásárolt - állította Eörsi Mátyás tegnapi sajtótájékoztatóján. A csalást a Magyar Hitel Bank (MHB) 1992-ben megvizsgálta és dokumentálta. Az okirat-hamisítást az SZDSZ által felkért írásszakértői vélemény közrebocsátásával igazolta a képviselő.
Eörsi állítása szerint a hamis fedezetigazolásokon minden esetben Tóth Marianna aláírása szerepelt, aki akkor az MHB ügyintézője volt, és akit 1998-ban Simicska Lajos a Mahir-birodalom vezető munkatársává tett. Ma Tóth Marianna ügyvezetője a Ficónak, a Fidesz egykori pártvállalatának - amely 1998-ban a Mahir tulajdona lett -, és Simicska Lajos utóda a Millenium Rt. igazgatóságában.
A politikus ezek után azt a kérdést tette fel: lesz-e vizsgálat, valamint azt, hogy állhat-e olyan ember az APEH élén, akinek cége hamisítást és csalást követett el, és az elkövetőket ezután is alkalmazta. Eörsi Mátyás beszámolója szerint a hamis fedezetigazolásokat látszólag az MHB állította ki, tanúsítandó, hogy a Centum Kiadó, Piacszervező és Nyomda Kft. elegendő pénzzel rendelkezik a banknál. Az igazolások segítségével a kft. több százezer forint értékben vásárolt márkás öltönyöket az Interdivat Kft. Párizsi utcai Boss üzletében, amelyekért az MHB elszámolási utalványával fizetett.
A banki vizsgálat megállapította a hamisítás tényét, de ennek a pénzintézetnél nem volt következménye. A képviselő bemutatta a sajtónak az inkriminált igazolásokat, amelyeket Tóth Marianna, az MHB akkori ügyintézője írt alá. Az SZDSZ által felkért írásszakértő azt állapította meg, hogy az igazolások fénymásoltak, tehát hamisak.
Eörsi szerint Tóth Marianna volt az, aki 1991-ben elfogadásra javasolta a Fidesz 100 milliós forgóeszközhitelét az MHB-nál. Eörsi azt állítja, hogy az összeg felét a Szájer József nevével fémjelzett Demokratikus Politikai Kultúráért Alapítvány kapta, majd - mint fogalmazott - "hat cég szétkapkodta azt". Eörsi szerint a hat cég csupán közvetítő volt: a Fidesz állami kölcsönéből Simicska Lajos megalapította az Arzenál Kft.-t, amely Eörsi állítása szerint ma a Mahir Nyomdaipari Kft.-je. Lapunk információi szerint ma az Arzenál nem található székhelyén, a XX. kerület Serény utca 4.-ben, ahol egykor a Századvég, majd a Centum nyomdája működött. Az APEH ugyan még a múlt nyáron hozott felszólításokat ide, ám azok a címzett ismeretlen jelzéssel mentek vissza. Ma a cégtáblán Zenith Nyomdaipari Rt. szerepel.
A Centum Kft.-vel kapcsolatban Eörsi Mátyás beszámolt arról, hogy az említett időpontban a kft. tulajdonosai Simicska Lajos mellett Kövér Szilárd, Schlecht Csaba, Stumpf István és Varga Tamás voltak. Az Interdivatnak kiállított csekkeket Varga Tamás és Kövér Szilárd szignálta. Eörsi megjegyezte: a Centum alapító tulajdonosai között szerepel Orbán Viktor és Kövér László neve is, ők azonban később távoztak a társaságtól, amely a képviselő szerint 1995-ben "Kaya Ibrahimnál végezte". A lapunknál rendelkezésre álló adatok alapján Orbán Viktor 1991. július 5-én vált meg a Századvégtől, ugyanazon a napon, amikor a cég neve Centumra változott. A névváltozást az indokolta, hogy ekkor született meg a Századvég Politikai Iskola.
A szabad demokraták vizsgálatot sürgetnek. Az említett iratokat megküldik Orbán Viktor miniszterelnöknek, Járai Zsigmond pénzügyminiszternek és Györgyi Kálmán legfőbb ügyésznek. Simicska Lajos nem kíván reagálni Eörsi Mátyás újabb vádaskodására - tudatta lapunkkal Burillák Attila, az APEH sajtóosztályának munkatársa. Kérdésünkre, hogy az újabb bűncselekménygyanús ügy miatt benyújtja-e lemondását Simicska Lajos, az APEH sajtóosztályának válasza az volt: "Nem kíván lemondani. Esze ágában sincs." Nem kaptunk választ - adótitokra hivatkozva - arra a kérdésünkre sem, hogy Simicska Lajos elrendelt-e vizsgálatot az ügyben szerepet játszó cégek adóügyeinek vizsgálatára.
Az MHB jogutódjának, az ABN Amro Banknak az illetékesétől megtudtuk: a pénzintézetnél 1996-ban tulajdonosváltás zajlott le. Nem kívánták sem cáfolni, sem pedig megerősíteni Eörsi Mátyás állításait. Amennyiben büntetőeljárás keretében megkeresik a bankot, a pénzintézetnek törvény szabta kötelessége, hogy előkeresse az ügyben keletkezett iratokat, ha egyáltalán még fellelhetőek. A bank illetékese szerint elképzelhető, hogy annak idején a bank vezetése megtette a büntetőfeljelentést, hiszen ilyen esetben ezt törvény tette kötelezővé számára, ám ha meg is tette ezt a lépést, nyilvánosságra a banktitok miatt nem hozhatta.