Nyílt levél Deutsch Tamás miniszter úrhozTisztelt Miniszter Úr!

Jó ideje várjuk, hogy végre valaki kimondja: Az Újpesti Torna Egylet (UTE) nemzeti kincs. Jó ideje várjuk, hogy valaki (bárki) a politikai elitből felvállalja egyesületünk képviseletét. Sajnos (vagy szerencsére?..) nekünk nem jutott miniszter.

Jó ideje várjuk, hogy végre akadjon egy belügyminiszter, aki tiszta vizet önt a pohárba, és felmondja azt az 1993-ban meghatározatlan időre aláírt szerződést, amelyben a BM vállalta, hogy addig finanszírozza egyesületünket, amíg az országos sportfinanszírozás jogszabálya hatályba nem lép. Nem akadt ilyen miniszter. Jó ideje (1998 szeptemberétől 1999. január 4-ig) vártuk, hogy vajon beváltja-e ígéretét az Ön helyettes államtitkára, Dénes Ferenc úr, azaz hozzájutunk-e a működéshez feltétlenül szükséges, tavalyihoz hasonló nagyságrendű összeghez. Ehhez képest a helyettes államtitkár úr ez év január 18-án sajtótájékoztatón jelentette be: "A kormány sportprogramjával és az ezt megvalósító új sportfinanszírozási rendszerrel összhangban 1999. január 1-től megszűnik az Újpesti Torna Egylet (UTE) közvetlen állami támogatása." A sajtó számára is kiadott állásfoglalás szerint a korábbi "... helyzet méltánytalan és igazságtalan mindazzal a 3000 más magyar sportegyesülettel szemben, amelyek az UTE-val szemben nem részesülnek közvetlen állami támogatásban."

Miniszter Úr!

Kérjük, hozza nyilvánosságra, hogy a másik 3000 sportegyesület közül hány ünnepli az idén 14. évfordulóját annak, hogy 10 éve működik a magyar testkultúra javára! Kérjük, hozza nyilvánosságra, hogy a másik 3000 sportegyesület közül hány van olyan, amelyik 15 szakosztályban közel 2500 gyermek sportolásáról gondoskodik! Kérjük, hozza nyilvánosságra, hogy a másik 3000 sportegyesület közül melyikben készül 70 versenyző a 2000-es sydneyi olimpiára, illetve melyikben készül több mint 100 utánpótlás válogatott világversenyre! Kérjük, hozza nyilvánosságra, hogy a másik 3000 sportegyesület közül hánynak a labdarúgócsapata nyert 20 alkalommal magyar bajnokságot!

Miniszter Úr!

Egyesületünk megoldást szeretne, és nem vagdalkozást, vitát. Teljesen nyilvánvaló, hogy az Ön - most felállt - minisztériumának apparátusa időzavarba került, nem volt elég ideje ahhoz, hogy egy átgondolt koncepció keretei között gondoskodjon az ország egyik legnagyobb múltú egyesületének sorsáról. Ön pontosan tudja, hogy az UTE nem néhány tucat újpesti polgár szabadidősportjáról gondoskodik, hanem - mint fennállása óta mindig - a minőségi sportért, a nemzeti színek dicsőségéért dolgozik, létezik.

Miniszter Úr!

Ön nyilatkozta: "... ami nem illeszthető be a látványsport keretei közé, az önerőből aligha lenne életképes... ezek a sportágak, amelyek olimpiai érmeink többségét termelték, a magyar kulturális örökség részét képezik. Megérdemlik, hogy "rezervátumot" hozzunk létre megőrzésükre." (Vasárnap Hírek, 1998. 08.02.) Mi nem akarunk indiánok lenni egy rezervátumban. Mi csupán egy átgondolt konszolidált egyéves átmenethez kérjük az Ön segítségét, ami nem több annál, mint amennyit tavaly a költségvetés az UTE-ra áldozott. Kérjük, hogy tegye félre a presztízsszempontokat, és mondja ki: az UTE nemzeti kincs, életben kell tartani! (Ez a nyílt levél terjedelmi okok miatt nem tartalmazhatja valamennyi érvünket, illetve megoldási javaslatainkat. Konkrét elképzeléseink kézbesítésére sokezres szurkolói táborunkat kérjük föl. Bízunk Benne, hogy Miniszter Úr talál alkalmas időpontot arra, hogy szurkolóinkkal találkozzon.)

Újpesti Torna Egylet Elnöksége
(Országos Sajtószolgálat)