Ausztria - busztragédia - műsorváltozások a gyásznaponSzámos műsorváltozást terveznek az országos közszolgálati és kereskedelmi médiumok vasárnapra, az ausztriai busztragédia áldozatainak emlékére meghirdetett országos gyásznapra.

A Magyar Televizió 1-es csatornáján már szombaton megkezdődik a műsorváltozások sora: 13 órától a sportműsor helyett közvetítést adnak Kőszegről, a Jézus Szíve templomban tartandó ökumenikus gyászszertartásról. Az ausztrál teniszbajnokságról készült felvételeket még a délután folyamán, a Műkorcsolya- és jégtánc Eb eseményeit azonban 20 órától, az "Így is, úgy is" című szórakoztató összeállítás helyett mutatják be. Vasárnap a Magyar Televízió nem sugároz reklámokat. Elmarad az Ön dönt adása 18 órakor. Műsoridejében látható az az összeállítás, amelyet Emlékezés címmel a Híradó stábja készített az ausztriai tragikus eseményről. Este 20 órakor műsoron marad az Ally McBeal című film, a Show-bálvány adásáról egyelőre nem született döntés.
A Duna Televízió a meghirdetett cseh játékfilm helyett 19 óra 15 perctől egy francia filmet sugároz. Az ezt követő összeállítás helyett a Normandiai Kamarazenekar Mozart-hangversenyét tűzték műsorra, amely után egy francia dokumentumfilmet láthatnak a nézők süketnéma művészekről. A műsort jazz-koncert zárja.
A Magyar Rádió nem készül új műsorral, és nem tervez komolyabb műsorváltozást. Krónika és Vasárnapi Újság című adásaiban azonban megemlékezik a tragédia áldozatairól.
A TV2 programján délelőtt elmarad az Egy úr az űrből című film, délután a Nótaszó, valamint a Szupercsapat és a Xéna című produkció újabb epizódja. A Nótaszó helyett barokk zene szól, az utóbbi két sorozat műsoridejében A kis lord című produkciót sugározzák. A Napló témaválasztásában a visszafogottság érvényesül majd, a Tényekhez kapcsolódva pedig összefoglalót adnak az Ausztriában történtekről. Feltehetőleg elmarad majd a Szerencsekerék, a Gól,gól,gól! sportműsorát pedig stúdióközönség jelenléte nélkül közvetítik.
Az RTL Klub műsorában elmarad a Meglepő és mulatságos című produkció ismétlése, továbbá a Kész átverés című program. Az esti főműsoridőben a Fortress című film helyett David címmel amerikai produkciót mutatnak be. Az azt követő Viszlát, szüleim című film ugyancsak elmarad.

A Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának vezetői kegyelettel adóznak az ausztriai buszbaleset áldozatainak. A mozgalom egyúttal kéri a lakosságot, hogy a temetés idején gyertyagyújtással fejezzék ki részvétüket. A gyermekbarátok a busztragédia kapcsán fontosnak tartják megjegyezni, hogy a televíziócsatornák a korábban tapasztalt szenzációhajhászástól mentesen, a személyiségi jogok tiszteletben tartásával tudósítottak a szerencsétlenségtől, ezzel is segítettek a hozzátartozók fájdalmának enyhítésében. (MTI)