Szerződés a korrupció ellen – késik a magyar aláírásAz Európa Tanács 21 tagállama írta alá szerdán ünnepélyesen Strasbourgban a korrupció elleni fellépés büntetőjogi konvencióját. Az aláírók között egyelőre nem szerepel Magyarország, de mint Martonyi János külügyminiszter, a miniszteri bizottság elnöke magyar újságíróknak elmondta, heteken belül megteszi e lépést.

Hogy erre eddig nem került sor, annak semmi elvi oka nem volt, csak a magyar intézmények között voltak egyeztetési gondok, és ez gátolta meg, hogy az első aláírók között szerepeljünk - mondta Martonyi. Magyarország folyamatosan részt vesz a szervezett bűnözés, a pénzmosás és hasonlók területén végzett európa-tanácsi munkában - ez is jelzi, hogy elkötelezett az e problémával szembeni közös nemzetközi fellépés iránt. A konvenció célul tűzi ki a korrupciós cselekmények széles körének egyeztetett büntetőjogi megítélését, a nemzeti törvényhozások összehangolását és a nemzetközi együttműködés javítását oly módon, hogy meggyorsuljon, vagy lehetővé váljon az eljárás a megvesztegetők és megvesztegetettek ellen. A konvenció nyitva áll az ET-n kívüli országok előtt is, és akkor lép életbe, ha legalább 14 állam ratifikálta.

Az egyezmény a korrupció, vagy korrupt magatartás következő formáira terjedt ki:

- hazai, vagy külföldi közhivatalnokok aktív és passzív megvesztegetése;
- hazai és külföldi parlamenti képviselőknek, illetve nemzetközi parlamenti közgyűlések tagjainak aktív és passzív megvesztegetése;
- aktív és passzív megvesztegetés a magánszektorban;
- nemzetközi tisztségviselők aktív és passzív megvesztegetése;
- hazai, külföldi és nemzetközi bíráknak, valamint nemzetközi bíróságok alkalmazottainak aktív és passzív megvesztegetése;
- befolyással való üzérkedés;
- korrupciós bűnjelek eltüntetése;
- korrupciós kifizetésekhez kapcsolódó könyvelési vétségek (számlák, könyvelési iratok stb.).

Egy szerdai hír szerint az Európai Bizottság és az Európa Tanács a jövő csütörtökön, február 4-én közös értekezletet tart Strasbourgban az Octopus (Polip) II. nevű nagyszabású program beindítása alkalmából, amelynek célja, hogy hatékonyabbá tegyék az EU-felvételre jelentkezett 10 közép- és kelet-európai ország küzdelmét a szervezett bűnözés és a korrupció ellen. Az Európai Unió e programmal, amelyre 2,4 millió euró összeget fordítanak, segíteni kívánja a társult közép- és kelet-európai államok felkészülését az EU-csatlakozásra. Az Octopus-program első szakasza 1996. és 1998. között működött. (MTI)