Rendelet készül a gyógyszeráremelésrőlVárhatóan február közepén jelenik meg miniszteri rendelet a gyógyszerek március 1-jei áremeléséről, ami a társadalombiztosítási támogatást élvező készítmények esetében legfeljebb 3 százalékos lesz - közölte Kerekesné Nemes Mária, az Egészségügyi Minisztérium főosztályvezetője.

Elmondta: a január 22-i határidőre bejelentett gyártói szándékok szerint az eddig támogatott gyógyszerek közül több készítmény termelői ára csupán egy százalékkal növekedik, vagy a régi marad, egyes esetekben pedig csökken. A társadalombiztosítási hozzájárulással vásárolható mintegy 2500 gyógyszer közül körülbelül 500 árát kívánják a gyártók 3 százaléknál nagyobb mértékben emelni, ezek támogatása a jelenlegi értékben marad. Mintegy 150 készítmény a gyártók bejelentése alapján kikerül a
támogatott termékek köréből. Hozzáfűzte: a társadalombiztosítási támogatás egyúttal biztos piacot jelent a gyógyszergyártók számára, ezért olyan készítmények esetében határoztak jelentősebb áremelésről, amelyekből viszonylag kisebb mennyiség fogy. A főosztályvezető tájékoztatása szerint előreláthatólag február 9-ére készülnek el a miniszteri rendelet tervezetével. A tárca illetékes munkatársai mindent megtesznek azért, hogy az új termelői árakat és támogatás mértékét a nagykereskedők és a patikusok február közepén megismerhessék, és a március 1-ig rendelkezésükre álló két hét alatt felkészülhessenek az országosan egységes gyógyszerárak bevezetésére - hangsúlyozta Kerekesné Nemes Mária.
(MTI)