Ferenczi László dandártábornok, Somogy megye eddigi főkapitánya az ORFK új bűnügyi főigazgatója, akit a belügyminiszter hétfői hatállyal nevezett ki posztjára – tájékoztatott az ORFK sajtóosztálya közleményben.

A hétfői országos rendőrfőkapitányi értekezleten Orbán Péter meghatározta azokat az elvárásokat, amelyeket a bűnügyi munka irányítójával szemben támaszt. Ferenczi László ismertette elképzeléseit, és elmondta, hogy a kellő tárgyi tapasztalatok megszerzése után részletes feladatokkal fogja megbízni a központi és a területi bűnügyi vezetőket. Ferenczi László Kiss Ernő dandártábornok helyére került, akit a belügyminiszter tavaly november 30-án helyezett rendelkezési állományba. Az új főigazgató kinevezéséig Lázár János dandártábornok, az ORFK bűnügyi főigazgató-helyettese látta el ezt a feladatkört.

***

Ferenczi László 1950. december 1-én született Berzencén. Alhadnagyi rendfokozattal 1971. december elsején nevezték ki a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vizsgálati alosztálya vezetőjének. A Rendőrtiszti Főiskolát 1977-ben fejezte be, majd 1985-ben szerzett jogi diplomát a JATE Állam- és Jogtudományi Karán. 1989 november elsejétől Somogy megye első rendőre. Ezt a posztot 1991. márciusában már nyilvános pályázat útján nyerte el, és töltötte be 1999. január 31-ig. A köztársasági elnök 1997. február elsejei hatállyal léptette elő dandártábornokká. A belügyminiszter 1999. február elsejei hatállyal az ORFK bűnügyi főigazgatójának, főkapitány-helyettesnek nevezte ki.
(MTI)