Összefog a két bikavéres hegyközség



A bikavér Magyarországon kizárólagosan elfogadott két termőhelyének együttműködéséről tárgyaltak szerdán Egerben a helyi és a szekszárdi borvidék hegyközségének vezetői.

Elsősorban azt igyekeznek közösen elérni - szögezték le a szakmai találkozón -, hogy az eredetvédelem alá vont bor csak a magas minőségi követelményeknek megfelelően jelenhessen meg a piacon. A választékbővítésre is gondolva együtt tervezik kiaknázni a bikavér által megnyíló marketinglehetőségeket. A most elfogadott program szerint az egriek áprilisban utaznak Szekszárdra - a Szent György napi borrendezvényre -, hogy lefektessék az együttműködés szabályait. A szekszárdiak októberben részt vesznek "A vörösbor a magyar gasztronómiában különös tekintettel a bikavérre" című egri konferencián, melynek során a közös kereskedelmi akciókban is megállapodnak. A bikavér készítését - különböző vörösborszőlőkből - a török elől menekülő rácok honosították meg a középkori Magyarországon, majd évszázadok alatt alakultak ki a termőhelyi különbségek. Így mára a szekszárdi a bikavérre inkább a délies, mediterrán íz, az egrire a markánsabb, keményebb zamat a jellemző.
(MTI)