Ünnepélyes keretek között avatták fel csütörtökön a Magyar Tudományos Akadémia megújult, korszerűbbé vált Duna-parti palotáját. A 134 esztendős épület teljes rekonstrukciója 10 év alatt fejeződött be, és 1 milliárd 683 millió forintba került.

Glatz Ferenc, az intézmény elnöke emlékeztetett: a magyar tudomány házát a reformkorban a nemzet akarata hozta létre, amelynek költségét arisztokraták, köznemesek, polgárok, munkástestületek, egyházak, hitközségek, takarékpénztárak
és biztosítótársaságok közadakozásából fedezték. A mostani rekonstrukciós kiadások teljes egészében az Akadémia szűkös kereteit terhelték.
"Szimbólum ez a ház. Bizonyítja, hogy ma, amikor pártpolitikai acsarkodások és létfenntartási félelmek uralják az országot, nélkülözhetetlen az az intézmény, amely nemzeti érdekeket képvisel. És mivel az Akadémia a haza tanácsadója akar lenni, és tevékenységét nem választástól választásig méri ki, a tudományos műhely szerepét is betölti, de a kutatók érdekérvényesítésének fórumát is megteremti" - jelentette ki Glatz Ferenc Majd hozzátette, a megújult palota szépségével és szellemi nyitottságával egyaránt hozzájárul a hazai szürkeállomány mozgósításához és szervezéséhez.
Az Akadémia főtitkára, Keviczky László hozzáfűzte, sok ember áldozatos munkájának eredményeként a pompás műemlék épület arra is alkalmassá vált, hogy a kitűnő technikai felszereltséget igénylő nemzetközi konferenciák színhelye legyen.
Szabó Iréne