Olyan országban szeretnénk élni, amelyben mindenki szemében erény, ha betartjuk a törvényeket, ha tisztességesen adózunk, ha különbséget teszünk jó és rossz között. Olyan országban szeretnénk élni, amelyet az adófizető a sajátjának érez - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön, a pesti Vigadóban tartott beszédében.

Örömmel vettem a Magyar Polgári Együttműködés egyesület meghívását - mondta Orbán Viktor, aki az ország helyzetéről való év eleji beszámolót ahhoz a szokáshoz hasonlította, amikor a szülők az ajtófélfára húzott vonásokkal mérik gyermekük növekedését. "Eljött az ideje, hogy meghúzzuk mi az első vonást az ajtófélfán, hogy legyen mihez mérnünk az újabb és újabb, reményeink szerint egyre magasabbra kerülő vonásokat a következő években"- mondta a miniszterelnök.
Örvendetes eseménynek nevezte, hogy sokéves előkészület után márciustól Magyarország a NATO teljes jogú tagja lesz. Emlékeztetett: Magyarország mindig arra törekedett, hogy egyenrangú félként legyen részese a nyugati védelmi rendszernek.
A miniszterelnök utalt arra is, hogy Magyarország stabil nemzetközi helyzete mellett szilárd a magyar demokrácia és az alkotmányos berendezkedés; ennek megingatására számottevő erő nem tör. - A kormány 1998-ban gyökeresen új gazdaságpolitikát hirdetett meg, amelynek középpontjában a gazdasági növekedés áll - jelentette ki Orbán Viktor. Rámutatott arra, hogy a gazdaság fő mutatói idén rendkívül kedvezően alakulnak.
A kormányfő a kabinet eddigi lépéseit ismertetve emlékeztetett arra, hogy a differenciált nyugdíjemelés a legszegényebbek számára nyújt segítséget. Emellett jelentős összegekhez jutnak a dolgozó, gyermeküket nevelő szülők, akik a legtöbbet vállalják az ország jövőjéért.
- Magyarország népességének fogyása minden eddigit meghaladt, ha nem lesz fordulat, akkor Magyarország a nagyszülők országa lesz, unokák nélkül - fogalmazott Orbán Viktor. Leszögezte: emiatt a kormánynak határozottan kell cselekednie, de nem rombolhat, mint a Bokros-csomag, nem áldozhatja fel a gyermekek és családok jövőjét azért, hogy jelezze a külvilágnak, fel tudja mondani a közgazdasági leckét.
Orbán Viktor elmondta, hogy ebben az évben 38 százalékkal több pénzt jut az oktatásra, mint tavaly. A pedagógusok kiemelt bérezést kapnak, a tankönyvek áfáját eltörölték, az egyetemek integrációját lezárták és ötéves 50 milliárd forint értékű fejlesztés indul a felsőoktatásban.
A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a gyermekeket meg kell védeni a kábítószerrel szemben. - A drogok fogyasztása csak akkor lehetséges, ha azok kaphatóak. Ezért, aki a kábítószerellenes törvényt támadja, az pártolja a drogkereskedelmet - fogalmazott a szónok.
A munkanélküliség kapcsán Orbán Viktor elmondta: a kormánynak az a célja, hogy az állástalanokat visszavezesse a munka világába. A kormány új közmunka-programot dolgoz ki, amitől azt várja, hogy egyre kevesebben élnek majd segélyekből.
Az egészségügy terén tervezett változtatásokról szólva Orbán Viktor közölte: a családi orvosi rendelők privatizálására a kormány 70 milliárd forintos hitelgarancia alapot különít el. A sürgősségi betegellátás fejlesztésére 7 milliárd 700 millió forintot fog költeni, és bevezetnek az iskolások számára három új védőoltást is. Rámutatott arra, hogy idén megkezdődik a vidék fejlesztése és felzárkóztatása, amire a tavalyihoz képest másfélszer többet fordítanak. Az új agrártámogatási rendszer a korszerű családi gazdaságoknak ad majd előnyt, és több pénz jut a bortermelő és szőlőtermesztő hegyközségeknek is.(MTI)