Horn Gyula volt miniszterelnököt és Nemcsók János egykori államtitkárt is meghallgatja az a parlamenti tényfeltáró albizottság, amelynek feladata a bős-nagymarosi vízlépcsőrendszerről folytatott magyar-szlovák tárgyalások, illetve a két fél által megfogalmazott írásos dokumentumok vizsgálata. A héttagú albizottság, amely tegnap alakult meg Illés Zoltán (Fidesz) vezetésével, azt elemzi, hogy a tárgyalások résztvevői miért nem a hágai döntés szerint jártak el.

Illés Zoltán kijelentette: a kormány álláspontja szerint a hágai ítéletből kell kiindulni, amely nem írja elő a vízerőmű megépítését, szemben a tárgyalások végén kidolgozott keretmegállapodás tervezetével.
Illés az ügyben meghallgatná a tárgyaló delegáció tagjait, köztük Nemcsók János volt kormánybiztost - aki egyben az albizottság tagja -, illetve Horn Gyula volt miniszterelnököt. A meghallgatandó személyekről egy héten belül tesznek végleges javaslatot a bizottság tagjai. Horn Gyula és Nemcsók János - ha a képviselők meghallgatásuk mellett döntenek - valószínűleg megjelenik az albizottság előtt.
A testület hosszas vita után úgy döntött, a tényfeltárás az 1997 szeptemberi hágai döntéstől az 1998 májusi országgyűlési választásokig tartó időszakot vizsgálják.
Fodor Gábor (SZDSZ) az ülésen kijelentette, az Orbán-kormánynak nincs kidolgozott stratégiája Bőssel kapcsolatban. Fodor megalapozatlannak tartja, hogy a vizsgálat végső időpontjaként a választásokat jelölték meg, mert véleménye szerint azóta nem történt lényegi változás az ügyben. Az albizottság július 15-ig várhatóan háromhetente ülésezik, majd tevékenységéről jelentést készít.
Nyusztay Máté