Gyarmati István, a honvédelmi tárca helyettes államtitkára nem kívánt reagálni a TV2 Tények című műsorának csütörtöki információjára, amely szerint a minisztériumban vizsgálatot indítottak ellene.

A televízió csütörtök esti hírműsora szerint Gyarmati István az úgynevezett védelmi tervezési kérdőívhez állítólag olyan módosításokat küldött a brüsszeli NATO-központba, amelyek ellentétesek a HM és a kormány védelempolitikai szándékaival. Ez a kérdőív rögzíti, hogy a magyar fél a csatlakozás után mikor és milyen eszközöket bocsát a NATO rendelkezésére. - Ha a vizsgálat megállapítja Gyarmati felelősségét, a helyettes államtitkárt akár le is válthatják, ez pedig keresztülhúzhatná azt az elképzelést is, hogy a közeljövőben Gyarmati váltaná fel Simonyi Andrást a brüsszeli NATO-nagyköveti poszton - hangzott el a hírműsorban. - Nem gondolom, hogy erre a hírre reagálnom kellene - mondta Gyarmati István. Erdélyi Lajos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium szóvivője pénteken délelőtt 10 órakor még nem kívánta kommentálni a TV2 értesülését, ám hozzátette: rövid időn belül megteszi azt.
Két órán belül a HM reagált az addig elhangzottakra: A megjelent hírekkel ellentétben nem Gyarmati István helyettes államtitkár ellen folyik vizsgálat a Honvédelmi Minisztériumban - közölte Erdélyi Lajos ezredes, a tárca szóvivője. A honvédelmi miniszter által még január 11-én elrendelt tényfeltáró vizsgálat célja, hogy történtek-e adminisztrációs és szakmai hibák a NATO rendelkezésére bocsátott úgynevezett védelmi tervezési kérdőív elkészítése és megküldése során. - A tárca a továbbiakban nem kívánja kommentálni az üggyel kapcsolatos híreket - tette hozzá a szóvivő.
(MTI)