A pénzügyi tárca elképzelése szerint meg kellene vizsgálni, hogy az ország teherbíró képessége hány közszolgálati televíziós részvénytársaság működésének finanszírozását teszi lehetővé - mondta Járai Zsigmond pénzügyminiszter a Batthyány Lajos Alapítvány konferenciáján hétfőn Budapesten.

Az alapítvány médiaügyekkel foglalkozó tanácskozás-sorozatának második rendezvényén a pénzügyi tárca vezetője annak a véleményének adott hangot, hogy a televíziós részvénytársaságoknál költségellenőrzési rendszer kiépítésére lenne szükség. Ennek kapcsán azt javasolta, hogy a társaságok elnökei tartozzanak felelősséggel a pénzügyi források és kiadások egyensúlyáért. A vitában résztvevők felvetéseire válaszolva a pénzügyminiszter kijelentette: ha a közszolgálati médiumok számára konkrét megbízásokat adna az állam, az semmiképp sem jelentene műsorrendeléseket. Járai Zsigmond elvileg nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy a tévékészülékek tulajdonosai által fizetett üzemben tartási díjat adóvá alakítsák. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy ilyen változás 0,3 százalékos adóemelést jelentene.
Akar László, az előző kormány pénzügyi politikai államtitkára úgy vélekedett, hogy a médiafinanszírozást ki kellene emelni a minden évben ismétlődő parlamenti költségvetési viták tárgyköréből, s ehelyett - külön törvény alapján - egy biztonságot nyújtó, járadék típusú rendszerben gondoskodhatna az állam a közszolgálati média működéséről. Heltai Péter, a tanácskozás vitavezetője a rendezvényt követően elmondta: a szakmai konferencián a különböző televíziók képviselői, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjai, illetve reklámszakemberek egyetértettek abban, hogy a médiatörvény - kedvező hatásai ellenére is - megérett a módosításra. A felszólalók a saját szakterületük szempontjából próbálták megközelíteni, hogy ha felmerülne a médiatörvény változtatásának gondolata, akkor milyen javaslatokat tennének a közszolgálati média finanszírozásának megoldására. Hozzátette: a médiaügyekkel foglalkozó, öt részből álló tanácskozás-sorozaton elhangzottak összefoglalóját írásos formában juttatják el az érdekeltekhez
(MTI)