Az elmúlt 24 órában hatan vesztették életüket a rendkívüli időjárás következtében. Majdnem minden esetben az alkohol volt a főszereplő.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy ittas mezőnagymihályi lakos fagyott meg egy söröző udvarán, Mezőcsáton egy 36 éves férfit találtak holtan az út mellett. Az elsődleges orvosi vélemény alapján az ő kihűlésében is az ital játszott szerepet. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, Kőteleken egy 55 éves ittas férfi vélhetően elesett, és kábultságában megfagyott. Tiszaval és Négyes között egy személy a hófúvás ellenére gyalogosan indult lakhelyére, és megfagyott. Az ottani helyzetre jellemző, hogy a helyszínre még a rendőrség bűnügyi szakemberei sem tudtak eljutni, a szerencsétlenül járt ember holttestét átmenetileg a két falu között egy tanyán helyezték el. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatakon egy 79 éves asszonyra lakása udvarán találtak rá, a 70 centiméteres hó alatt. Nyírteleken, egy tanya közelében egy 23 éves fiatalra bukkantak a hóban. Halálát kihűlés okozta.
A havazás a péntekre virradó éjszaka is folytatódott a Dunántúlon, az erős szél Győr-Moson-Sopron és Baranya megyében, továbbá az ország északkeleti részén magas hótorlaszokat emelt. Az országos tárcaközi operatív bizottság közlése szerint péntek reggel még mindig 200 település volt a hó fogságában. Az elzárt falvak lakóinak élelmiszer-ellátásáról széles körű összefogással gondoskodnak. A kora délelőtti meteorológiai előrejelzések szerint újabb hófelhők érkeznek az ország fölé, és a délutáni óráktól kezdve további havazásra lehet számítani. Nem sokat javult a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a legkritikusabb a helyzet a Bodrog- és a Taktaközben, valamint a Hernád völgyében. Továbbra is 150 település van elzárva a külvilágtól. Az erős szél miatt kialakult hófúvások következtében az észak- és nyugat-szabolcsi térségben 18 út járhatatlan, 20 település pedig megközelíthetetlen. Vas megyében továbbra is a viharos, néha orkánerejű szél okozott gondot a közúti közlekedésben. A megyében a főutak mindegyike járható, egyes szakaszokon azonban hóátfúvások nehezítik a forgalmat. A megye alsóbbrendű útjai az Őrség kivételével a reggeli órákban még hóátfúvásosak voltak, nehezen járhatók, illetve járhatatlanok. A rendőrség Debrecennél lezárta a 33-as főközlekedési utat: a hóátfúvások miatt senkit nem engednek a 33-asra ráhajtani. Heves megyében pénteken délelőtt 13 út volt járhatatlan, illetve továbbra is megközelíthetetlen öt település a megye déli részén. A közúti igazgatóság ügyeletesének tájékoztatása szerint teljes egészében járhatatlan a 33-as főútvonal Heves megyei szakasza. Az éjszakai havazás és hófúvás a MÁV-nak elsősorban az északi országrészben okozott gondot. Budapest és Miskolc, illetve Budapest és Eger között, valamint a Budapest-Debrecen-Nyíregyháza vonalon is kimaradnak az InterCity-vonatok. Budapest és Szeged között az InterCity-vonatok pénteken is járnak.
Egyes helyeken már a honvédségi járművek is elakadtak. A 37-es számú Miskolc-Sátoraljaújhely közötti út felszabadításán nagy erőkkel dolgoznak, ám az továbbra sem járható. Szintén járhatatlan a 3-as számú főút Csobád és országhatár közötti szakasza. A mentők még most sem tudnak eljutni mintegy félszáz, sürgős beavatkozást igénylő beteghez. Semjénben egy szülés előtt álló asszonyhoz honvédségi járművet kértek, a fiatal nő, útban a kórházban a terepjáróban szülte meg gyermekét. A rendőrség két helikoptere 30 súlyos beteget szállított a sátoraljaújhelyi és miskolci kórházakba az elzárt településekről.
Az egyéb területeken az országutakon rekedt gépkocsik döntő részét kimentették, és az elzárt utak egy részét felszabadították - a hóhelyzet miatt létrehozott tárcaközi operatív bizottság péntek reggeli üléséről délben kiadott jelentése szerint. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban északkelet felől újabb havazás várható, az ország északkeleti területein 10 centiméter, az ország középső területein 15 centiméteres hóval lehet számolni. A helyzetet súlyosbítja az ország egész területén várható változó erősségű, óránkénti 70-100 kilométer sebességű szél, amely hóátfúvásokat okozhat a közutakon. A bizottság a veszélyeztetett területeken arra kéri a lakosságot, hogy ne hagyják el településük határait. Megállapítható, hogy az ország északi és keleti részében az utakon dolgozó szervezetek munkájának eredményeképpen javult a helyzet, ám a Dunántúlon, különösen a bakonyi mellékutakon csütörtök délután óta romlottak a közlekedési viszonyok. Délutáni adatok szerint az elzárt települések száma Borsodban 150, Vas és Veszprém megyében 50-50, Szabolcs és Zala megyében 20-20, Hevesben 3, Győr-Moson-Sopron megyében 2 volt. A munkálatokban négy rendőrségi helikopter dolgozik folyamatosan. A rendőrség tanintézeteiben felfüggesztették az oktatást, a hallgatók pedig felajánlották segítségüket a védelmi bizottságoknak. A Honvédelmi Minisztérium 57 eszközzel, két helikopterrel és egy T72-es harckocsival segíti a munkálatokat. A MÁV Rt. jelentése szerint az utolsó 24 órában egyetlen vasúti szerelvény sem akadt el, mindössze három vonal nem járható. Az elmúlt napon 2877 járatból csak 293 nem közlekedett. A vonatok közlekedését Északon a szintén nehéz szlovákiai hóviszonyok lassítják, és Románia felől is jelentős késéssel érkeznek a szerelvények. A MÁV Rt. 45 technikai eszközzel, nappal 3400, míg éjjel 1490 emberrel dolgozott a hó eltakarításán. A Légiforgalmi Repülőtéri Igazgatóság adatai szerint a Ferihegyi repülőtéret megtisztították, és mindössze három gépet kellett kitérőre állítani.
(MTI)