Átvállalja az MSZP Boldvai László országgyűlési képviselőnek, a párt volt pénztárnokának a Tocsik-üggyel kapcsolatos ügyvédi költségeit – erről egyhangúlag döntött tegnapi ülésén az MSZP elnöksége. Az MSZP elnöksége aggasztónak tartja, hogy a kormány politikai szándékoktól vezérelve meneszteni kívánja az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) vezetését.

Kovács László, az MSZP elnöke lapunknak megerősítette, hogy pártja átvállalja Boldvai László országgyűlési képviselőnek, volt pártpénztárnoknak a Tocsik-üggyel kapcsolatos ügyvédi költségeit. A politikus elmondta azt is, hogy a testület egyhangúlag támogatta a döntést. Ismert: a Fővárosi Bíróság múlt héten első fokon, nem jogerősen befolyással való üzérkedés miatt tíz hónap letöltendő fogházbüntetésre és két év közügyektől való eltiltásra ítélte Boldvait a Tocsik-perben. Boldvai fellebbezett az ítélet ellen. Orosz Balázs, Boldvai védőügyvédje lapunknak elmondta: továbbra is vállalja védence képviseletét, jóleső érzéssel fogadta, hogy az MSZP átvállalta az ügyvédi költségeket. Arra, hogy ez nagyságrendileg mennyi pénzt jelent, személyiségi jogaira hivatkozva nem kívánt válaszolni.
Az MSZP elnöksége közleményben tiltakozik Tarafás Imrének, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet elnökének menesztése ellen. Kovács László szerint vélhetően kényelmetlen a kormányzat számára az ÁPTF véleménye, miszerint csaknem 100 milliárd forinttal túlkonszolidálták a Postabankot és a Magyar Fejlesztési Bankot.
A szocialisták szerint felveti a hatóságok felelősségét, hogy Budapest neonáci rendezvénynek adhatott otthont a hét végén. Az elnökség felszólította a pártot: kezdeményezze a szükséges törvénymódosításokat annak érdekében, hogy ilyen helyzet többé ne állhasson elő. Az MSZP vezetőinek tudomása szerint a német titkosszolgálat munkatársai jó előre figyelmeztették magyar kollégáikat a készülő rendezvényről. Kovács László pártelnök szerint, ha működne a parlament, most meg lehetne kérdezni a titkosszolgálatokat irányító minisztertől, hogy miért nem adták át ezt az információt a rendőrségnek és a határőrségnek. De fölvetődik az is, átgondolt volt-e a rendőri intézkedés?
Kovács László elmondta azt is, hogy a parlament nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke, Keleti György hiába tett kísérletet a parlamenti bizottság összehívására. A kormánypárti képviselők azt jelezték, hogy ők idejüket most a választókörzetükben töltik. Az, hogy akkor sem lehet a parlament bizottságát összehívni, amikor az egyébként indokolt volna, a szocialisták szerint egyértelműen jelzi, hogy a parlament kiüresedett. Keleti ezek után soron kívüli ülést hívott össze a jövő hétre, amelyen javasolni fogja, hogy hallgassák meg Pintér Sándor belügyminisztert és Kövér László tárca nélküli minisztert a budai Várban tartott skinheadmegemlékezéssel kapcsolatos információk értékeléséről. A jövő szerdára összehívott ülésen - ha a bizottság megszavazza, és az ügyet napirendre veszik - az engedély kiadásának körülményeivel és feltételeivel, másrészt pedig a rendezvény lebonyolításával és a titkosszolgálatok előzetes információival kapcsolatban tenné fel kérdéseit a szocialista politikus. - Az ülésen esetleg szóba kerülhet a rendezvények megtartásával kapcsolatos jogszabály-módosítás is - mondta Keleti György. Ezzel kapcsolatban közölte: nem érti, miért a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter kezdeményezi a jogszabály-módosítást, amikor az - véleménye szerint - a belügyminiszter feladata lenne.
Danó Anna