A Belügyi Dolgozók Szakszervezete május tizennyolcadikával felmondta a kormánnyal kötött sztrájkmegállapodást. Így már a jövő hónap közepétől egymást követhetik a belügyi dolgozók sztrájkjai, miután csütörtökön délután a tárca vezetése az érdekképviseletek számára elfogadhatatlan bérjavaslatot terjesztett elő - nyilatkozta a megbeszélést követően Bárdos Judit.

A főtitkár elmondta, hogy a BM vezetése 2500 dolgozó leépítésétől tette függővé az idei 13,6 százalékos bérfejlesztést. Ebből a rendőrség területéről 1154 közalkalmazottat akarnak elküldeni. A szakszervezeteket nem kívánnak tárgyalni erről az általuk "kannibalizmusnak" minősített javaslatról, amelynek során a többség felfalná a kisebbséget. Szerintük Pintér Sándor belügyminiszter ezzel megszegte azt a korábbi ígéretét, hogy végsőkig tárgyalni kíván bérügyben. Bárdos Judit szólt arról is, hogy a bíróság pénteken dönt arról: a BM adatfeldolgozó hivatalában milyen mértékű legyen a sztrájk alatti minimális szolgáltatás. A többi területen már korábban megegyezésre jutottak. A sztrájk végleges meghirdetése előtt tovább gyűjtik a demonstrációt támogató dolgozói aláírásokat. Több jelzést kaptak azonban arról, hogy a munkahelyi vezetők elbocsátással fenyegetik azokat, akik csatlakoznak a sztrájk-kezdeményezéshez.
A Belügyminisztérium vezetése csak a költségvetési törvény által biztosított kereteken belül tud béremelést adni a tárca dolgozóinak - nyilatkozta Könyves Krisztina, a minisztérium sajtófőnöke csütörtökön délután a szakszervezetekkel folytatott bértárgyalások megszakadását követően. Elmondta: ahhoz, hogy az érdekképviseletek 13 százalékos béremelési igényét teljesítsék, a 70 ezer fős tárcától mintegy 2.500 dolgozót el kellene bocsátani. Mivel erről a javaslatról a szakszervezetek nem kívántak tárgyalni, a megbeszélések megszakadtak. Könyves Krisztina szerint a tárcánál nincs arra lehetőség, hogy a költségvetés belső átcsoportosításával teremtsék elő a béremeléshez szükséges pénzt, mivel akkor más feladatok ellátását lehetetlenítenék el. A sajtófőnök úgy tudja, hogy a bíróság pénteken dönt arról: egy esetleges sztrájk során milyen mértékű minimális szolgáltatásokat kell biztosítani.
(MTI)