Belügyi bérdemonstráció március 6-ánAutós demonstrációval tiltakoznak március 6-án Budapesten az ország minden részéről érkező belügyi dolgozók, idei béremelésük meghiúsulása miatt - hangzott el a Belügyi Dolgozók Szakszervezetének pénteki sajtótájékoztatóján.

Bárdos Judit főtitkár elmondta: elfogadhatatlannak tartják a tárca vezetésének azt a javaslatát, hogy a 20 ezer belügyi közalkalmazott és köztisztviselő 15 százalékának elbocsátása árán kapják meg az igényelt 13 százalékos béremelést. A kormány kötelezően előírt 3 százalékos létszámleépítése tovább növeli az elbocsátandók számát. A szakszervezetek bérigénye 1 százalékkal terhelné a tárca 180 milliárd forintos költségvetését. Az első akció során a Hősök teréről a Teve utcai rendőrpalota érintésével a Parlament elé vonulnak. Itt petíciót nyújtanak át Göncz Árpád köztársasági elnöknek. Azért fordulnak az államfőhöz, mert sérelmezik, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a hozzá írt levelüket válaszadásra átadta a belügyminiszternek. A főtitkár szerint Pintér Sándor belügyminisztert felelősség terheli amiatt, hogy az éves költségvetés tervezésekor az általa csak kiszolgáló személyzetnek tekintett közalkalmazottak és köztisztviselők béremeléséről nem gondoskodott. Így még a miniszterelnök által ígért 2-3 százalékos reálbér-emelkedést sem kapják meg az érintettek, hiszen a tárca ezévre nekik 0 százalékos béremelést irányzott elő. A belügyi dolgozók szolidárisak a Független Rendőrszakszervezettel, s jövő héten tárgyalnak a Szakszervezetek Együttműködési Fórumával is a közös fellépés lehetőségeiről.

Pintér Sándor belügyminiszter a Független Rendőr Szakszervezet kilátásba helyezett tüntetésére reagálva elmondta: családfenntartó férfiként megértem, de mint közhivatalnok már nehezen a rendőr szakszervezetek követelését, hiszen a törvényt mindenkinek be kell tartania. A belügyminiszter hangsúlyozta: a megszületett költségvetési törvény a tárca részére is megszabja a mozgásteret. A belügynek jutó költségvetés és az előírt törvény szerint létszámleépítést végre kell hajtani. Cáfolta azonban, hogy akár 2.500, akár 1.100 dolgozó elbocsátásáról lenne szó, szerinte csak 666 belügyi dolgozót kell elbocsátani.
(MTI)