A baloldali erők összefogásának szükségességéről beszéltek szocialista, munkáspárti és szociáldemokrata párti politikusok, szakszervezeti vezetők a Baloldali Tömörülés szombati országos értekezletén az MSZP budapesti székházában.

Krausz Tamás, a szervezet egyik vezetője kijelentette: stratégiai fordulatra van szükség az MSZP politikájában. Szavak helyett tettekkel lehet csak hatékonyan fellépni a kormány hatalomkoncentrációra törekvő magatartásával szemben. Pártpolitikai egységet kell létrehozni a baloldalon - folytatta Krausz Tamás, aki szerint vannak olyan témák és értékek, amelyek mentén az SZDSZ-től a Munkáspártig meg lehet találni az együttműködés alapját. Fontosnak nevezte, hogy új generáció jelenjen meg az MSZP vezérkarában, amely érti a Fidesz nyelvét. - Aki azt hiszi, hogy az MSZP azonos a baloldallal, az téved - fogalmazott, hozzátéve: ha ez így lenne, a baloldal soha nem juthatna még egyszer hatalomra. Szerinte a nemszavazók 5-10 százalékának megnyerésével lehetne baloldali fordulatot elérni. Vajda János, a Munkáspárt alelnöke szerint a baloldalnak közös politikai akciókban kellene részt vennie, és közös álláspontot kellene kialakítania olyan kérdésekben, mint a köztársasági elnök választása, a választójogi törvény módosítása, vagy a média ügye. Úgy véli: az együttműködésnek 2002-re a baloldal politikai választási szövetségévé kellene érnie, mert a ,98-as vereség egyik oka is a baloldali összefogás hiányában keresendő. A munkavállalók érdekeltek a baloldal összefogásában - mondta Szőke Károly, a Vasas Szakszervezet alelnöke, aki szerint a különböző érintett erők közötti legkisebb közös többszöröst kell megtalálni. Tóbiás József BIT-elnök a konkrét cselekvést hiányolta az MSZP tevékenységéből. - Ez a párt nem mozdult meg nyolc éve, 1994-ben is csak a társadalom segítette hatalomra - mondta. Szerinte az MSZP-nek el kell döntenie, hogy mely társadalmi réteg pártja akar lenni, és úgy kell megfogalmaznia válaszait a fontos kérdésekben, hogy a társadalom elismerését válthassa ki, ne csak a párton belüli támogatást. Kapolyi László, az MSZDP elnöke úgy látja, hogy a baloldal legnagyobb ellenfele maga a baloldal, amely bírálja például azt a liberális gazdaságpolitikát, amelyet az MSZP-kormány vezetett be.
A tanácskozás első felén részt vett Kovács Attila felfüggesztett MLSZ-elnök is, aki azt mondta: nem tárgyalni jött a pártszékházba, csupán egyik barátja adott neki itt találkozót.
(MTI)