Sem a Tiszán, sem a Duna magyarországi szakaszán nem kell árvízre számítani, ha az elkövetkező napokban nem lesz gyors felmelegedés, illetve nem hullik nagyobb mennyiségű csapadék - jelentette ki Varga Miklós, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője keddi budapesti sajtótájékoztatóján.


Hozzátette ugyanakkor, hogy az Alföld középső és északkeleti részén súlyos károkat okoz a belvíz. A Tisza mentén a belvízzel borított földterület nagysága eléri a 91,5 ezer hektárt, ami 24 ezer hektárral haladja meg a múlt évi maximumot. A hidrometeorológiai jelentés alapján a hét végére újból
lehűlésre lehet számítani, csökkenő csapadékhajlammal. Az Országos Vízjelző Szolgálat számítása szerint a Duna vízgyűjtőjében a hóban tárolt vízkészlet mennyisége elérte az 1981. évi, eddigi maximális, 23 köbkilométeres értéket. Ez azonban Varga Miklós szerint csak akkor jelent igazi árvízveszélyt, ha a tavaszi-nyár eleji időszak időjárása szélsőségesen csapadékos és meleg lesz. Az elmúlt hét végén bekövetkezett melegedés és esőzések hatására árhullám indult meg a Dunán, ami csütörtök-péntekre érheti el Budapestet, a vízszint magassága 610-630 centiméter lehet, ami már elönti az alsó rakpartot. Kedvező, hogy a Duna vízgyűjtő területén hétfőn lehűlés következett be, így megszűnt az ár utánpótlása. A Tisza vízgyűjtő területén a hókészlet mennyiségét 9 köbkilométerre becsülik, ám ellentétben a Dunával, itt elég mindössze két-háromnapos csapadékos, meleg időjárás egy rendkívüli árhullám kialakulásához. A Tisza vízgyűjtő területeit a múlt hét végi felmelegedés még nem érte el, és a csapadék is hó formájában hullott. A Tisza és mellékfolyói medrében a közepesnél alacsonyabb vízállásokat mérnek, és a folyómedrek átlagos telítettsége 15-45 százalék között ingadozik. Varga Miklós elmondta: a Felső-Tisza vidékén az árvízvédelmi rendszer fejlesztésére az idei központi költségvetésben eredetileg 850 millió forintot terveztek, amihez a kormány ígérete szerint újabb kétmilliárd forint járul. Az érintett területi vízügyi igazgatóságoknál jelenleg is folyamatban van a belvíz- és árvízveszélyre való felkészülés. Folyamatosan tisztítják és ürítik a belvíztározókat, az ahhoz vezető csatornákat, valamint pótolják a múlt év novemberében a gátakba épített 906 ezer darab árvízvédelmi zsákot.
(MTI)