Hosszas huzavona után, a kormány hetek óta tartó nyomására kedden este lemondott Tarafás Imre, az Állam Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF) elnöke, illetve egyik helyettese, ifjabb Nyers Rezső. A felügyeleti vezetők leváltására a kormánynak nem volt törvényes lehetősége, így azt kellett elérnie, hogy a vezetők maguktól lemondjanak.

A kormány képviselői - a miniszterelnök és a pénzügyminiszter - és a Nemzeti Bank elnöke, Surányi György hetek óta hangoztatják: a felügyelet vezetői nem tettek meg mindent a nagy pénzpiaci botrányok elkerülésére. Ezek a botrányok a Postabank megroggyanása, a Globex, a Realbank és a LaSalle Értékpapír Rt. összeomlása. Mivel a kormánynak nem volt törvényes lehetősege a még a Horn-kormány által kinevezett Tarafás és Nyers elmozdítására, lemondásukat kellett elérnie. Az Origo információi szerint kompromisszum született a felügyeleti vezetők és a kormány között: a vezetők lemondanak, ha kormány nem becsmérli őket a továbbiakban a nyilvánosság előtt és nyilatkozatban ismeri el, hogy jól látták el feladatukat.
E kompromisszum eredménye a kormány által kiadott nyilatkozat, amely úgy fogalmaz: a kabinet elismeri, hogy az ÁPTF a törvényes lehetőségek között mindent megtett feladata ellátása érdekében, nem tudta maradéktalanul érvényre juttatni a kisbefektetők, kisrészvényesek érdekeit, egyebek mellett azért, mert nem tett javaslatot a szükséges jogszabály-módosításokra.
A felügyelet vezetői az elmúlt két hétben több olyan, intézkedési javaslatokat is tartalmazó dokumentumot nyilvánosságra hoztak, amelyekre nem kaptak választ a mindenkori kormánytól. Tarafás Imre azt állította, hogy levélben figyelmeztette a Horn-kormányt a Postabank várható nehézségeiről, de nem kapott választ. Tarafás mondta azt is, hogy Orbán Viktort szóban még a nyáron tájékozatatta a Realbank várható összeomlásáról.
Tarafás Imre korábban volt a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, majd a Nemzetközi Valutaalap horvátországi képviselőjeként dolgozott. A Horn-kormány idején, Bokros Lajos pénzügyminiszter távozását követően mint lehetséges pénzügyminiszterrel tárgyalt vele Horn Gyula. Egyik helyettese, ifj. Nyers Rezső az MSZP egykori elnökének, Nyers Rezsőnek a fia. Az ÁPTF másik elnökhelyettese, Gaál Gyula a tavaly májusi választásokig az SZDSZ országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese volt.
Borókai Gábor kormányszóvivő elmondta: az ÁPTF vezetői a köztük és a kormány között fennálló bizalomvesztés és feszültség feloldása érdekében hozták meg döntésüket, miután Tarafás Imre hétfőn és kedden is találkozott Stumpf Istvánnal, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszterrel. A szóvivő szerint kompromisszumos megoldás született, amellyel az ügy lezártnak tekinthető. A lemondott vezetők utódairól Borókai Gábor még nem tudott felvilágosítást adni. Korábban napvilágra került, hogy kormánypolitikusok tárgyaltak Karvalics Ferenccel, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatójával, de ő nem vállalta a megbízatást.
A Fidesz parlamenti frakciója egyébként a napokban készül el az ÁPTF és a Biztosításfelügyelet összevonását célzó törvényjavaslatával. A jelenlegi felügyeleti szisztémát a Horn-kormány alaktíotta ki, amikor 1996-ban összevonta a Bankfelügyeletet és az Állami Tőkepiaci Felügyeletet, létrehozva így az ÁPTF-et. A Biztosításfelügyelet beolvasztása már akkor is szerepelt a tervek között, de az végül - többek között a Biztosításfelügyelet vezetőjének élén tiltakozása miatt - meghiúsult.