Az elmúlt év arra volt elegendő, hogy a fővárosi kerületekben megalakultak a gyermekjóléti szolgálatok, megkezdődött a nagy létszámú gyermekintézmények lakásotthonokká történő átalakítása, és a szakemberek gyakorlatot szereztek az új gyermekvédelmi törvény alkalmazásában - közölte a Fővárosi Gyámhivatal vezetője pénteken budapesti sajtótájékoztatóján.

Szöllősiné Csepeli Ágota az 1997. november 1-jén hatályba lépett új gyermekvédelmi törvény fővárosi végrehajtásának eddigi tapasztalatairól és eredményeiről elmondta: a VI. kerület kivételével az összes kerületben létrehozták a jogszabályban előírt módon a gyermekjóléti szolgálatokat. A VIII. kerületben a legjobb a helyzet, ott már a törvény hatályba lépése előtt is működött szociális munkásokkal gyermek-krízisszálló. A hivatal vezetője ismertette, hogy 1997-ben Budapesten 45 504 veszélyeztetett gyermek szerepelt nyilvántartásukban. Közülük 34 235-nél ennek oka a család rossz anyagi helyzete volt, 11 269 gyermek pedig többszörösen veszélyeztetett. A szakember a gyermekjóléti szolgálatok munkájának eredményeként említette, hogy közülük mindössze 258 gyereket kellett intézetbe helyezni, a többieket a családdal együtt tudták segíteni.
Szöllősiné Csepeli Ágota hozzáfűzte: még nem lehet számokkal igazolni, hogy a szolgálatok működésével csökkent a fiatalkorú bűnelkövetők száma. Tény viszont, hogy egyre több csellengő gyereket vonnak be a szolgálatok szabadidős programjaikba. Néhány kerületben már utcai szociális munkások foglalkoznak az ilyen fiatalokkal. Nyerges Kálmán, a Fővárosi Gyámhivatal pártfogói osztályának vezetője elmondta: a 14-18 éves korosztályra jellemző, hogy a jó anyagi körülmények között élő családok gyermekei bűncselekményt követnek el, de nem válnak visszaesővé. A fiatalok között évek óta a vagyon elleni bűncselekmények aránya a legmagasabb, ezt követik az erőszakos tettek. A fiatalok legtöbbször bandákba verődve követik el az enyhébb-komolyabb törvénysértéseket. Az osztályvezető elmondta még, hogy a pártfogoltak között ugrásszerűen megnőtt a drog- és alkoholfogyasztók aránya. A problémát megfelelő háttérintézmények hiányában nem tudják hatékonyan kezelni.
Csaba József alezredes, a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói főosztályának helyettes vezetője beszámolt arról, hogy tavaly 1997-hez képest nem nőtt a fiatalkorú bűnelkövetők száma Budapesten, arányuk továbbra is 10-12 százalék körüli. Jelentősen emelkedett viszont a kiskorúak sérelmére elkövetett cselekmények aránya. Kifejtette, hogy a szervezett alvilág egyre gyakrabban bíz meg fiatalokat kocsilopásokkal, kábítószer-terjesztéssel, és jelentős a prostitúcióra kényszerített kiskorúak aránya is a fővárosban.
(MTI)