Az egészségügyi miniszter törölte a különkeretes kasszából néhány gyógyszer, mint például az HIV-fertőzöttek gyógyítására vagy a leukémiás gyermekek kezeléséhez elengedhetetlen szerek támogatását. A megrendelt szerek március végéig elegendőek, ám utána a kórházaknak saját költségükre kell beszerezniük. A miniszter ugyan átmenetinek szánta a tiltó intézkedést, ám arra nincs válasz, hogy a végleges megoldásig ki állja a költségeket vagy mi lesz a betegekkel.

Egy hónappal április elseje előtt még nem tudni, hogy miből finanszírozza majd az Országos Egészségbiztosítási Pénztár a HIV-betegek, az akaratuktól független túlmozgástól szenvedők, a Gaucher-kóros betegek gyógyításához elengedhetetlen készítményeket. Ugyanis az egészségügyi miniszter a március 1-jétől hatályba lépő gyógyszerárakat tartalmazó rendeletében megszüntette e készítmények különkeretből történő finanszírozását.
A ma még hatályos rendelet szerint a tavaly 7,8 milliárd forintot tartalmazó, "különkeretes" kassza egy részét pontosan meghatározott betegségcsoportok - például a dializált vesebetegek vérképző szerei, a mell- és petefészekrák, a vesedaganat - gyógyítására használt, hazánkban forgalmazott készítmények vásárlására fordította a pénztár.
A keret másik felét a hazánkban forgalmazási engedéllyel még nem rendelkező készítmények beszerzésére fordították. Ebbe a csoportba tartoznak a HIV- fertőzöttek, az akaratuktól független túlmozgásban szenvedők gyógyszerei, az Rh-negatív anyák számára szükséges anti-D, a leukémiás gyerekek gyógyszerei, a koraszülöttek és az újszülöttek halállal fenyegető, légzéselégtelenségét kivédő szerek. Ezt a keretet szüntette meg a miniszter. A szaktárca gyógyszerészeti osztályvezetőjétől, dr. Kelemen Attilánétól kapott tájékoztatás szerint azon készítmények árát, amelyeket a fekvőbeteg-ellátásban használnak, a kórházaknak a teljesítményük után járó támogatásból kell majd kigazdálkodniuk. Így például az Rh negatív anyák számára szükséges anti D-t is, melyre tavaly a pénztár összesen 105 millió forintot fizetett ki. Vagy például az újszülöttek számára a légzéselégtelenséget kivédő gyógyszert kell a kórházaknak kigazdálkodniuk, ez tavaly 170 millió forintjába került az OEP-nek.
A többi, forgalmazási engedéllyel nem rendelkező gyógyszer beszerzését, illetve támogatását az egészségbiztosítónál egyedi, vagyis névre szóló engedélyezés alapján kell kérelmezni vagy a kórházi keret terhére beszerezni - állítja az osztályvezető.
Az intézkedésre részben azért van szükség, mert idén erre a célra egymilliárd forinttal kevesebb pénzt különítettek el, mint tavaly. Az osztályvezető szerint a módosítások átmeneti jellegűek, mivel a tavaszi ártárgyalásokat követő, új támogatási rendszer bevezetésével a még tisztázatlan kérdések is megoldódnak.
Kérdés az, hogy addig lesz-e pénzük a kórházaknak arra, hogy finanszírozzák ezeket az életmentő gyógyszereket. Az egyedi engedélyek megszerzése hosszadalmas procedúra, nem tudni, hogy a folyamatos kezelésre szoruló betegek ki tudják-e várni az engedélyt. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár gyógyszerészeti főosztályának vezetője, dr. Hamvas József tud a problémáról, ám még nem találták meg a megoldást. Mivel a közbeszerzési eljárások során az év első három hónapjára szerződést kötöttek a gyártókkal, így március 31-ig biztosított a betegek gyógyszerellátása. Azt ma még nem tudja megmondani, hogy áprilistól melyik keretből és milyen rendelkezések alapján támogatják például a HIV-betegek gyógyszerét.
A kórházaknak jelentős kiadásnövekedést okoz majd a gyógyszerek önerőből történő beszerzése. Bánhegyi Dénes főorvos, a hazai HIV-fertőzötteket és AIDS-betegeket ellátó Szent János Kórházban működő centrum vezetője nem tud a miniszter döntéséről. Pillanatnyilag kilenc érintett gyógyszert használnak, ezek éves költsége közel 200 millió forint.
Az ügyet bonyolítja, hogy az anonimitáshoz minden AIDS-betegnek joga van, így adatvédelmi szempontból aggályos az egyedi, névre szóló kérelmezés rendszerének bevezetése. Arról nem is szólva, hogy a betegek beletörődnek-e abba, hogy személyes adataik és betegségük ténye keringjen a hivatalok ügyintézőinek asztalain.Tinnyei Mária