A kormányzat becsapta választóit: célja nem a bérből élők felemelése a polgári lét szintjére, hanem a vagyoni különbségek további növelése a jómódú polgárok javára - tartalmazza az MSZP munkás és érdekképviseleti tagozatának pénteki budapesti fórumán elfogadott állásfoglalása.

Őry Csaba, a Szociális és Családügyi Minisztérium államtitkára leszögezte: a polgár fogalma a kormánynak nem vagyoni, foglalkozásbeli kategória, így nem is lehet kérdés, hogy a munkást is a nemzet polgárának tekinti. Leegyszerűsítve a kormány szerint azok az állampolgárok polgárok, akik öntudatosan saját maguk dönthetnek saját sorsukról. A kormány szándéka, hogy minél több állampolgár érhesse el ezt a státust.
A fórumon több szakszervezeti konföderáció is képviseltette magát. Sándor László, az MSZOSZ elnöke elmondta: a rendszerváltás óta valamennyi kormány alapvetően tőkepárti volt, s most ez a tendencia csak fokozódott. A munkavállalóknak nem áll rendelkezésére a polgáriasodáshoz szükséges gazdasági, jogi autonómia. - Pedig, amíg a "szaktársaknak" még esélyük sincs arra, hogy "polgárokká" váljanak, nehéz lesz az uniós felzárkózás.
A jelenlegi kormánypolitika alapján szerinte még lehetőség sincs arra, hogy a szorgalmas, alkotókész állampolgárok polgárokká váljanak. - A Fidesz gyakorlatilag kizárta a munkavállalókat, a munkásságot a polgári létből, és elhatárolódott tőlük. Ez komoly hiba, öngól - mondta Sándor László. A kormány stílusa hozzájárult a társadalmi feszültségekhez, és ezért a kormányt terheli a felelősség.
(MTI)