A külügyi tárca már továbbította a magyar illetékeseknek a budapesti szlovák nagykövetség által csütörtökön átadott dokumentumot – közölte a külügyi szóvivő pénteken.

A szlovák külképviselet csütörtökön hivatalosan adta át a magyar Külügyminisztériumnak az Omega-üggyel kapcsolatos szlovák kormánynyilatkozat szövegét. A pozsonyi kabinet a héten hozta nyilvánosságra a korábbi szlovák kormányzat idején kidolgozott, Magyarország ellen irányuló Omega akció részleteit.
- A Külügyminisztérium megítélése szerint az a tény, hogy a szlovák fél az ügyről hivatalos tájékoztatást adott, megfelel a két ország közötti, minőségileg új típusú együttműködés szellemének, az e téren eddig elért eredményeknek és a jövőbeni együttműködésre vonatkozó közös törekvéseknek. A dokumentum hangsúlyozza, hogy a jelenlegi pozsonyi kormánynak a Szlovákiával szomszédos országokkal való baráti együttműködéshez fűződnek érdekei, hiszen ez felel meg euroatlanti integrációs törekvéseinek. A jelenlegi szlovák kormány ezért határozottan elhatárolja magát a múlt visszásságaitól. A dokumentum különösen sajnálatosnak ítéli azt, hogy szlovák részről voltak törvénytelen tevékenységre irányuló törekvések olyan szomszédos országokkal szemben, amelyekkel Pozsony a lehető legjobb kapcsolatot kívánja fenntartani – mondta Horváth Gábor külügyi szóvivő.
Demeter Ervin, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok működéséért felelős politikai államtitkár pénteken, a parlament nemzetbiztonsági bizottsága ülésének szünetében nyilatkozott: A magyarországi titkosszolgálatok érzékelték és eredményesen elhárították a szlovák titkosszolgálatok azon tevékenységét, amely Magyarország európai uniós és NATO-csatlakozását akarta megnehezíteni, ellehetetleníteni. Közel vagyunk ahhoz, hogy Magyarország az észak-atlanti szövetség tagja legyen, tehát a szlovák törekvések eredménytelennek bizonyultak, és ez a magyar titkosszolgálatok érdeme is. Demeter Ervin az ülésen felajánlotta, hogy az előző országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tett, a szlovák titkosszolgálatok magyarországi tevékenységéről szóló tájékoztatókat és az ügyben azóta keletkezett új információkat ismerteti az új összetételű nemzetbiztonsági bizottsággal. Erre zárt ülés keretében kerül sor.
(MTI)