A Fővárosi Közterület-fenntartó Rt. március közepéig elvégzi a belső városrészek, illetve a fő- és tömegközlekedési utak nagytakarítását, s egyúttal megszünteti a kátyúkat is - hangzott el a cég hétfői sajtótájékoztatóján Budapesten.

Varga László műszaki vezérigazgató-helyettes elmondta, hogy az időjárástól függően naponta több műszakban dolgoznak majd az idegenforgalmi szempontból kiemelt városrészek megtisztításán. Ennek során lemossák a díszburkolatokat, a Clark Ádám téri alagutat, valamint a hidakat. Elsőként, március 6-án és 7-én az Erzsébet hidat fürdetik meg. A Kiskörút és a Duna által határolt területen még a falfirkákat is eltüntetik.
A cég már megkezdte a szokásos évi egyszeri ingyenes lomtalanítást is. Ennek kapcsán azt kérik a lakóktól, hogy csak az előre megadott időpontban helyezzék ki a lomokat az utcára. A főváros ezer kilométernyi fő- és tömegközlekedési úthálózatán a télen keletkezett 16.500 kátyú nagy részét már betömték. A kerületek feladata viszont, hogy megszüntessék a tulajdonukban lévő mintegy 3.500 kilométernyi úthálózaton a gödröket.
A múlt héten elfogadott fővárosi költségvetésből idén a tavalyinál 200 millióval több, összesen 2,7 milliárd forint jut köztisztaságra, 1,6 milliárd forint pedig az utak, hidak és egyéb műtárgyak karbantartására. Ebből a tavalyi 800 milliónál valamivel többet, 900 milliót fordíthatnak a kátyúk feltöltésére.
A vállalat javaslatára a Hungária Biztosító megtéríti azoknak az autósoknak a kárát, akiknek járműve a főutakon lévő mélyedésektől sérül meg. Bódás Sándor, a Főpolgármesteri Hivatal közműügyosztályának vezetője szólt arról, hogy miután az államtól kevesebb pénzt kaptak az önkormányzatok, ezért a főváros sem tudta reálértéken, hanem csak nominálisan támogatni a céget. Emiatt a vállalat belső tartalékainak feltárásával kénytelen növelni munkájának hatékonyságát. Hajdu György, a részvénytársaság vezérigazgatója felhívta a figyelmet arra: sok esetben azért szemetesek az utcák, mert a lakók a szükségesnél kevesebb kukát kérnek, hogy kevesebb szemétdíjat kelljen fizetniük. (MTI)