Gyanúsítottként hallgatták ki Pelikán LászlótA Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatal csütörtökön hallgatta ki Pelikán Lászlót, akit azzal gyanúsítanak, hogy 50 ezer forint feletti értékben vásárolt a rendőrség Teve utcai központjában árusított - feltehetőleg csempészett - aranyból – mondta el Konkoly Csaba megbízott osztályvezető ügyész.

A hivatal vámorgazdaság vétsége miatt nyomoz öt rendőr ellen. Pelikán László ez év január elsejétől az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési hivatal bűnügyi igazgatói posztját töltötte be február elsejei felfüggesztéséig. Korábban a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon gazdaságvédelemmel foglalkozott, majd az ORFK gazdaságvédelmi és szervezett bűnözés elleni osztályának helyettes vezetője volt.
Orosz Balázs védőügyvéd Pelikán László gyanúsítása hatályon kívül helyezése érdekében, panaszt terjesztett elő. Elmondta: ennek egyik oka, hogy védence szabályos körülmények között vásárolt a "rendőrpalotában". A rendőrség Teve utcai épületébe csak alapos ellenőrzést követően lehet belépni, tehát a beléptető személy kötelessége volt ellenőrizni az árusítás jogszerűségét, az áruk legális voltát.
- Aki tehát az épületben művirágot, edényt, piperét, vagy aranyat vásárolt, az abban a szilárd meggyőződésben tehette ezt, hogy törvényes körülmények között, legális árut vásárolt - fogalmazott az ügyvéd. Hozzátette: az egy évig terjedő szabadságvesztéssel, vagy pénzbírsággal büntethető vámorgazdaság vétsége csak a csempésszel kötött szerződés esetén áll fenn. Pelikán László pedig semmilyen csempésszel nem kötött szerződést. Orosz Balázs kifejtette: vámorgazdaságot csak szándékosan lehet elkövetni, vagyis csak az számít vétségnek, ha valaki tudva és akarva szerez meg csempészárut. Pelikán Lászlónak ilyen szándékai nem voltak, és erre nincs is bizonyíték. - Védencem - vallomása szerint - egyébként 130 ezer forint értékben vásárolt az aranyból - közölte az ügyvéd.
(MTI)

Ajánló: