Nem lesz pályázat a NemzetireTovábbra sem kíván pályázatot kiíratni a Nemzeti Színház tervezésére Schwajda György miniszteri biztos - hangzott el Magyar Rádió 16 óra című műsorában szombaton.

A riporter kérdésére - amely arra utalt, hogy a kulturális tárca a tervpályázat kiírása mellett nyilatkozott - Schwajda György így válaszolt: "ezt a félreértést tisztáztuk a miniszter úrral." A miniszteri biztos véleménye szerint a tárca vezetőjéhez nem jutott el, amit Várhegyi Attila politikai államtitkárral megbeszélt: teljes önállóságot kér és kap a döntéseiben, szigorú törvényességi felügyelet mellett.

- Miután a törvényességi felügyelet megvolt és megvizsgálták a tervemet, ezek után szakmai dolgokban úgy döntök, ahogy akarok - jelentette ki Schwajda György. Az építészkamara tiltakozásával kapcsolatban így reagált: - Jelenleg a munkatársaim gyűjtik ki azokat az ügyeket, amikor közpénzekből való beruházásra nem volt pályáztatás. Utána megkérdezzük a kamarát, hogy mutassa meg, ezekben az esetekben hányszor fordult a sajtóhoz és adott ki tiltakozó nyilatkozatot.

- Néhányan egész komolyan dührohamot kaptak, amikor kiderült, hogy a színházat meg lehet csinálni három év alatt. Van néhány ember, akik azt mondták, hogy akkor inkább már ne legyen Nemzeti - mondta Schwajda György. A biztos szerint ellenfelei időhúzásra játszanak, hogy a választások előtt ne tudja befejezni a Nemzeti építését.

(MTI)