Átdolgozzák a korrupcióellenes vizsgálat jelentésétA városvezetés politikai céljai szolgálatába állította a főpolgármesteri hivatalt - mondta Tirts Tamás, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ frakciójának vezetője.

A fideszes politikus hangoztatta, hogy a főpolgármester és a főjegyző által kezdeményezett vizsgálat szerint is sok szempontból szabálytalanul, a nyilvánosság számára átláthatatlanul, politikai utasításokra működik a hivatal. A jelentés gyakorlatilag megerősítette a számvevőszék két évvel korábbi vizsgálatát, s érdemi változás azóta sem történt a szervezetben. Mindezekért a frakció a főpolgármestert, a főjegyzőt és a gazdasági területért felelős főpolgármester-helyettest tartja elsődlegesen felelősnek.
Perlaki Jenő frakcióvezető-helyettes (Fidesz) arra hívta fel a figyelmet, hogy a közbeszerzési törvény végrehajtásából eredő feladatok decentralizálása, az ebben rejlő joghézagok és bonyolult megoldások melegágyai a korrupciónak. A frakció egyetért a városüzemeltetést és a vagyonkezelést elmarasztaló megállapításokkal is.
Deák András (MKDSZ) frakcióvezető-helyettes szerint a kartellbe tömörült árfelhajtó érdekcsoportokat a mainál jóval kisebb értékre kiírt pályázatokkal lehetne visszaszorítani. Úgy vélte: a pályázatok előkészítésénél a hivatalvezetés befolyásolni tudja a lebonyolítást is. Erre utal a jelentés megállapítása, miszerint az ügyosztályok felett politikai kontroll érvényesül.
Tiba Zsolt főjegyző az ellenzéki pártok véleményére reagálva elmondta, hogy számos hibája, tévedése ellenére a jelentés jó szándékú kezdeményezés a civil szféra részéről. A vizsgálatot végző Transparency International (Ti-Hun) magyar tagozatának elnöke arról értesítette szerdán a városvezetést, hogy az anyag tartalmával a szervezet elnöksége nem ért egyet színvonaltalansága miatt, ezért átdolgoztatják azt - ismertette.
A jelentésben egyébként a Ti-Hun magyar tagozatának vezetéséhez hasonlóan a főpolgármesteri hivatal illetékesei is sok hibát találtak. A főjegyző utalt arra, a jelentés az összes közgyűlési pártot elmarasztalja, amikor megállapítja, hogy nem a közérdeket, hanem pártjukat szolgálják. A személyét ért bírálatokról szólva csupán annyit jegyzett meg, hogy "a főjegyző arra való, hogy gondok esetén legyen kit elmarasztalni".(MTI)