Magyarország teljes jogú NATO-tagMagyarország NATO-csatlakozására az ország szabad akaratából kerül sor - hangsúlyozta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium politikai államtitkára.

Németh Zsolt rámutatott arra, hogy péntek 18 órától nyílik ki Magyarország fölött az úgynevezett biztonsági ernyő. Attól kezdve nem ajánlatos Magyarországgal szemben semmiféle katonai agressziót elkövetni - fűzte hozzá. Az államtitkár kiemelte, hogy a NATO-tagság egyfajta erkölcsi és politikai elégtétel is az elmúlt évtizedekért, évszázadokért. Emlékeztetett ezzel kapcsolatban Magyarországnak az 1848-as és 1956-os függetlenségi küzdelmeire. Azért csatlakozunk az észak-atlanti szövetséghez, mert meggyőződésünk, hogy ezt a szervezetet a közös értékek, a közös érdekek és a közös célkitűzések fűzik össze - mutatott rá Németh Zsolt.
A NATO-csatlakozással Magyarország számára létrejön a biztonság legegyértelműbb külső garanciája, ami lehetővé teszi a magyar polgárosodás akadálytalan és problémamentes előrehaladását.
Magyarország NATO-csatlakozása senki ellen nem irányul. Ezért értetlenül fogadta az orosz vezetés néhány órával ezelőtt kiadott nyilatkozatát, amelyben Moszkva ismételten hangot adott annak, hogy negatívan viszonyul a NATO-bővítéshez. Remélem, hogy az orosz döntéshozókban megérik az a felismerés, miszerint Oroszország demokratáinak is elemi érdeke lesz, hogy a NATO erős legyen, közelebb kerüljön Oroszországhoz, és minél mélyebb legyen Moszkva és a NATO együttműködése - mondta kérdésre válaszolva. Hozzátette, hogy ebből fakadóan semmiféle negatív hatása nem lehet a magyar-orosz kapcsolatokra Magyarország NATO-csatlakozásának .
(MTI)