A városháza sértőnek tartja a korrupciós jelentéstA Főpolgármesteri Hivatal korrupcióellenes átvilágításáról készített jelentés olyan tévedéseket, esetenként egyenesen sértő megállapításokat tartalmaz, amelyek megkérdőjelezik az anyag komolyságát. Ezt Főpolgármesteri Hivatal vezetői kabinetje által kedden elfogadott válaszlevél rögzíti, amelyet Tiba Zsolt főjegyző állított össze.

A Transparency International magyar tagozatának 14 oldalon összegzett megállapításairól a főjegyző nem kívánt nyilatkozni. Mint mondta a szervezet vezetésének korrekt, előremutató hozzáállására való tekintettel a főváros az ügyben nem akar nyilvános vitát folytatni.
A Tansparency International jelentése megállapítja egyebek mellett, hogy a pártokhoz, politikusokhoz kötődő hivatali vezetők a közérdek helyett, egzisztenciájuk érdekében a kinevezőknek kívánnak megfelelni. Mivel a lobbizást a törvényi és önkormányzati szabályok sem rendezik, a jelentés készítői szerint ez az a pont, ahol a hivatal működésébe behatolhatnak az egyes érdekcsoportok, illetve a szervezett bűnözés.
A főjegyző szerint erre az abszurd és valótlan állításra nincs és nem is lehet bizonyíték. Ezzel az állítással az egész hivatalt sértik, és megalázzák a jelentés összeállítói.
Tiba Zsolt a munkaanyagnak tekintett jelentés gyökeres átdolgozását szorgalmazza. A jelentést röviddel napvilágra kerülése után, a múlt héten munkaanyaggá nyilvánította a szervezet vezetése, arra hivatkozva, hogy még nem vitatta meg a magyar tagozat elnöksége. A főváros vagyongazdálkodásával kapcsolatban a jelentés úgy tesz súlyos megállapításokat, hogy nem veszi figyelembe az érvényes önkormányzati szabályokat. A vizsgálatot végzők a nemzetközi ellenőrzési normáktól eltérve nem adtak észrevételezési lehetőséget az érintetteknek.
(MTI)

Ajánló: